Morgan Stanley: Τα χειρότερα είναι μπροστά με τον ευρω-πληθωρισμό

Η πίεση για αύξηση μισθών είναι γεγονός. Τι δείχνει ο σχετικός δείκτης της ΕΚΤ. Απότομη άνοδος στον πληθωρισμό υπηρεσιών στις μεσογειακές χώρες, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου. Η επίδραση του εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία.

Morgan Stanley: Τα χειρότερα είναι μπροστά με τον ευρω-πληθωρισμό

«Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 8,1% ετησίως τον Μάιο, ελαφρώς πάνω από τις προβλέψεις μας, με τον πυρήνα να ανεβαίνει στο 3,8% ετησίως», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.

Εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα προβλέπει 9% αντί για 8,3%.

Η MS αναθεωρεί σε 7,7% τον πληθωρισμό για φέτος, μετά την επίδοση του Μαΐου και αναμένει πλέον και 4,1% το 2023, από 7,3% και 3,8% πριν. Ο πυρήνας αναθεωρείται επίσης προς τα πάνω κατά 20 μονάδες βάσης και για τα δύο έτη, σε 3,5% και 2,7%.

Η άνοδος του πληθωρισμού προσθέτει πίεση στην ΕΚΤ να εξομαλύνει την πολιτική της και αναμένει η Morgan Stanley να τερματιστούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Ιούνιο και η πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. να λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο, η οποία θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ο πληθωρισμός της ενέργειας παραμένει ο βασικός μοχλός της ανόδου, ανακάμπτοντας στο 39,2% ετησίως μετά από μια πτώση που προκλήθηκε από την πολιτική τον περασμένο μήνα.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνεται γρήγορα λόγω του υψηλότερου κόστους των εισροών και των διαταραχών του εφοδιασμού, που προκύπτουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, και τώρα είναι στο 7,5% σε ετήσια βάση, εξηγεί η MS.

Η άνοδος του πληθωρισμού διευρύνεται σαφώς, με τον πυρήνα του πληθωρισμού να αυξάνεται από 3,5% σε ετήσια βάση (y-o-y) σε 3,8%, με κινητήρια δύναμη τόσο τα βασικά αγαθά όσο και τις υπηρεσίες.

Τι ακολουθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο πληθωρισμός της ενέργειας θα παραμείνουν τα φυσικά σημεία εστίασης τους επόμενους μήνες, υπό το φως του πρόσφατα συμφωνηθέντος μερικού εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία και της πιθανότητας περαιτέρω διακοπής του φυσικού αερίου, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

«Παρακολουθούμε επίσης στενά τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων -όπου βλέπουμε σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους και τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος έχει ήδη σημειώσει απότομες αυξήσεις στις μεσογειακές χώρες κατά την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου», επισημαίνει η τράπεζα.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός οδηγεί σε επιτάχυνση της αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη είναι γεγονός, με τον δείκτη της ΕΚΤ για τους μισθούς να αυξάνεται στο 2,6% y-o-y το πρώτο τρίμηνο από 1,6% y-o-y το προηγούμενο τρίμηνο.

Αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα τρίμηνα, αλλά όχι αρκετές για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε έντονα αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών. Η επιτάχυνση της αύξησης των ονομαστικών μισθών θα πρέπει ωστόσο να στηρίξει τον πληθωρισμό με βάση τον πυρήνα πιο μακριά και να καταστήσει τις υπηρεσίες τον βασικό μοχλό των προβλέψεών μας για το 2023.

Ο πληθωρισμός σαφώς διευρύνεται και πιθανώς γίνεται πιο επίμονος και αυτό θα έχει επιπτώσεις πολιτικής. Το τέλος του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων (APP) και πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα ακολουθηθεί από μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο, αλλά με την πίεση να αυξάνεται για να προστεθεί άλλη μία αύξηση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, μετά από νέα αποτύπωση του πληθωρισμού», καταλήγει η Morgan Stanley.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v