Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα ρουκετών

O Μπάιντεν λέει πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν τον ουκρανικό στρατό με σύγχρονα συστήματα HIMARS, ενώ οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις πραγματοποιούν ασκήσεις.

Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένα συστήματα ρουκετών

Mε άρθρο του στους New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία.

Αν και ο κ. Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά στο άρθρο αυτό σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν δραστικό βεληνεκές περίπου 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται επομένως για όπλα με μεγάλη ακτίνα δράσης, αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων, που διαθέτουν επίσης οι ΗΠΑ στο οπλοστάσιό τους.

Τα οπλικά συστήματα αυτά αποτελούν μέρος του νέου, μεγαλύτερου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 700 εκατ. δολαρίων, ορισμένες λεπτομέρειες για το οποίο θα αποκαλυφθούν αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα συμπεριλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ.

Διαβεβαιώνοντας πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε: «Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της», δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία.

Για ποια όπλα πρόκειται;

Τα συστήματα M142 HIMARS είναι εκσυγχρονισμένη και προσαρμοσμένη σε ελαφριά τεθωρακισμένα εκδοχή του συστήματος M270 MLRS, που παραγόταν μαζικά και αναπτύχθηκε τα χρόνια του 1970 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστών, ο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η μικρή ομάδα των χειριστών του μπορεί να ξαναγεμίσει είτε το ένα είτε το άλλο σύστημα μέσα σε τέσσερα λεπτά περίπου. Θα χρειαστεί όμως εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών.

Τέτοια συστήματα του αμερικανικού στρατού βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένα στην Ευρώπη. Η Πολωνία και η Ρουμανία, κράτη-μέλη του NATO, διαθέτουν επίσης όπλα του τύπου αυτού. Ως αυτό το στάδιο, δεν έχει διευκρινιστεί πόσα τέτοια οπλικά συστήματα εννοεί να στείλει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο.

Γιατί τα περιμένουν οι Ουκρανοί με τόση αδημονία;

Οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών αυτοί θα επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις, κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται ανά εξάδες από τα HIMARS κατευθύνονται με GPS και έχουν βεληνεκές χονδρικά διπλάσιο από αυτό των κλασικών πυροβόλων, τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τα M777.

Στη θεωρία, με αυτούς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αναπτύσσουν συστοιχίες εκτός ακτίνας δράσης του ρωσικού πυροβολικού και να πλήττουν εκείνοι στοιχεία του. Θα μπορούσαν επίσης θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αυτά για να πλήξουν δίκτυα ή αποθήκες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, μακριά από τις γραμμές επαφής. Όμως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Ουκρανία τακτικούς πυραύλους ATACMS, δραστικού βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως τα HIMARS μπορεί να αλλάξουν τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στο πεδίο, καθώς ουκρανικός στρατός υποχωρεί στο Ντονμπάς, αντιμέτωπος με δυσανάλογα μεγαλύτερη ισχύ πυρός των δυνάμεων της Μόσχας. Άλλοι αναλυτές όμως προτιμούν να είναι πιο επιφυλακτικοί για τον αντίκτυπο αυτών των οπλικών συστημάτων καθώς ο πόλεμος οδεύει να κλείσει εκατό ημέρες. «Τα HIMARS θα αλλάξουν τον συσχετισμό δύναμης», επέμεινε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Γιατί επιλέγει η Ουάσιγκτον να δώσει μόνο συστήματα περιορισμένης εμβέλειας;

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, φροντίζοντας όμως πάντα να αποφεύγουν κινήσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μείζονες προσκλήσεις στη Ρωσία -λόγω της ανησυχίας πως ο πόλεμος μπορεί να ξεφύγει από την ουκρανική επικράτεια.

Αυτό μεταφράζεται κυρίως στην άρνησή τους να εγκρίνουν ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παρότι, με πυραύλους, UAVs και ελικόπτερα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη εξαπολύσει επιθέσεις σε κοντινές ρωσικές επαρχίες.

Αν η Ουάσιγκτον αποφάσιζε να στείλει πυραύλους ATACMS μαζί με τα HIMARS, η Ουκρανία θα αποκτούσε στη θεωρία τη δυνατότητα να βάλει στο στόχαστρο ρωσικές πόλεις και στρατιωτικά κέντρα, ιδίως αεροπορικές βάσεις από τις οποίες απογειώνονται αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν την επικράτειά της.

Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποιούν γυμνάσια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις πραγματοποιούν γυμνάσια  στην επαρχία Iβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας. Περίπου 1.000 άνδρες κάνουν ασκήσεις έντονων ελιγμών με χρήση περισσοτέρων των 100 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένου του διηπειρωτικού συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Yars.

Πηγή: Reuters, Interfax, NYT, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v