Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη όπου θα συζητήσουν ζητήματα όπως ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, αλλά και ο οικονομικός ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι δύο χώρες είναι στενοί σύμμαχοι αλλά η συνάντηση με τον Μπάιντεν ήταν αβέβαιη, καθώς η Άρντερν είχε βρεθεί θετική στην Covid-19 νωρίτερα μέσα στο μήνα.
Η Άρντερν μίλησε χθες με τους δημοσιογράφους μετά από την ομιλία της σε τελετή αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με την ίδια, θα συναντηθεί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις την ίδια ημέρα.
Η Άρντερν αναμένει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα συμπεριληφθούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, μία ξεκάθαρη αναφορά στην κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα.
“Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων στα οποία οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία έχουν πολύ κοινές απόψεις, ένας αριθμός θεμάτων για τα οποία, ελπίζουμε ότι οι κοινές απόψεις θα συνεχιστούν ή θα αυξηθούν”, δήλωσε η Άρντερν.
“Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την περιοχή μας, αλλά και για το γεγονός ότι αυτή γίνεται σταδιακά αμφισβητούμενη, ενώ ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιφερειακή οικονομία μας είναι σημαντικός”.
Η Άρντερν βρίσκεται στις ΗΠΑ επιδιώκοντας να αυξήσει τις εξαγωγές, αλλά και να προσελκύσει τουρίστες, καθώς η Νέα Ζηλανδία προσβλέπει στο συνολικό άνοιγμα των συνόρων της, μετά από την άρση περιορισμών για την Covid-19 έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια.
Την Τετάρτη η Άρντερν συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζοντας την επιστροφή των ΗΠΑ σε μία περιφερειακή εμπορική συμφωνία από την οποία αποχώρησαν το 2017, στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον επιθυμεί την ουσιαστική εμπλοκή της στην οικονομία της περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού.
Η επίσκεψη της Άρντερν στην Ουάσινγκτον συμπίπτει με την έναρξη μιας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας στις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού που αποτελούν ένα πεδίο σταδιακά κλιμακούμενου ανταγωνισμού επιρροής μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, αλλά και των συμμάχων τους συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Ζηλανδίας.
Η επίσκεψή της ακολουθεί επίσης ένα μήνα άσκησης εντατικής διπλωματίας από τις ΗΠΑ με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης επίσκεψης του Μπάιντεν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του στην περιοχή, η οποία ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ