Μπλίνκεν: Δεν επιδιώκουμε Ψυχρό Πόλεμο με Κίνα

Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει την πρόθεση και τη δύναμη να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη, προειδοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Πιο καταπιεστικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό το Πεκίνο.

Μπλίνκεν: Δεν επιδιώκουμε Ψυχρό Πόλεμο με Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε έκκληση για τη σθεναρή υπεράσπιση της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν επεδιώκει έναν «ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι αυτή η δεκαετία θα είναι καθοριστική» είπε ο Μπλίνκεν σε μια σημαντική ομιλία για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα. «Οι ενέργειες που λαμβάνουμε στο εσωτερικό και με χώρες σε όλο τον κόσμο θα καθορίσουν αν το κοινό μας όραμα για το μέλλον θα πραγματοποιηθεί».

Όπως μεταδίδει η Guardian, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν έναντι της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου περιείχε τρεις λέξεις: επένδυση, ευθυγράμμιση και ανταγωνισμός, προσθέτοντας ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των πόρων της στον περιορισμό της Μόσχας, η Ουάσιγκτον βλέπει το Πεκίνο ως «μακροπρόθεσμη πρόκληση».

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει τόσο την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη – και, ολοένα και περισσότερο, την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη να το κάνει» προειδοποίησε ο Μπλίνκεν στην ομιλία που διοργάνωσε το Asia Society's Policy Institute.

Ο Μπλίνκεν διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεργαστεί με εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ για να διατηρήσει αυτή τη διεθνή τάξη και να διπλασιάσει τις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ θα προσελκύσουν επίσης τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, είπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Πεκίνο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την «απεριόριστη» φιλία του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαινόντας ότι όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα οι δύο δυνάμεις διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Ασία. 

«Το όραμα του Πεκίνου θα μας απομακρύνει από τις οικουμενικές αξίες που στήριξαν μεγάλο μέρος της προόδου στον πλανήτη τις τελευταίες 75 ημέρες» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν καλεί τις άλλες χώρες να διαλέξουν πλευρά αλλά αντίθετα «θέλει να τους δώσει τη δυνατότητα επιλογής».

«Υπό τον πρόεδρο Σι, το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει γίνει πιο καταπιστικό στο εσωτερικό και πιο επιθετικό στο εξωτερικό» προειδοποίησε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v