Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kίσινγκερ: Η Ταϊβάν δεν μπορεί να κυριαρχεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Είναι σημαντικό για τη συνολική ειρήνη του κόσμου οι ΗΠΑ και η Κίνα να μετριάσουν την αντιπαλότητά τους, τόνισε ο Χέρνι Κίσινγκερ. Τι πρέπει να αποφύγει η Ουάσιγκτον.

Kίσινγκερ: Η Ταϊβάν δεν μπορεί να κυριαρχεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης Χένρι Κίσινγκερ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν να θέσουν την Ταϊβάν στο επίκεντρο των τεταμένων διπλωματικών τους σχέσεων, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης να αποφύγουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο την ευθεία αντιπαράθεση.

Το σχόλιο του έγινε λίγο μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν  ότι οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να επέμβουν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν φάνηκε να σηματοδοτούν μια ρήξη στην πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» της Ουάσιγκτον σχετικά με την Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε γρήγορα να υποβαθμίσει τα σχόλια, λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζουν κάποια αλλαγή πολιτικής.

Μιλώντας στην ανοιξιάτικη εκδοχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Κίσινγκερ είπε: «Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει με παραπλανητικό τρόπο ή με μια σταδιακή διαδικασία να αναπτύξουν κάτι σαν μια λύση για "δύο Κίνες"».«Θα πρέπει να αποφευχθεί μια ευθεία αντιπαράθεση και η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι ο πυρήνας των διαπραγματεύσεων, επειδή βρίσκεται μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ» τόνισε ο Κίσινγκερ σύμφωνα με το CNBC.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν το Πεκίνο εισβάλει.

Τα σχόλια προκάλεσαν αντιδράσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση» στα σχόλια.

Σύμφωνα με την πολιτική της «μιας Κίνας», ακρογωνιαίο λίθο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν διπλωματικά τη θέση της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης μια «στιβαρή ανεπίσημη» σχέση με την Ταϊβάν και η Ουάσιγκτον προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στο νησί σύμφωνα με νόμο του 1979. Ο νόμος αυτός δεν απαιτεί από τις ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, αλλά αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι το νησί έχει τους πόρους για να αμυνθεί και να αποτρέψει το Πεκίνο από τη μονομερή ενοποίηση του νησιού.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της δικής της επικράτειας και ασκεί πίεση στο δημοκρατικό νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία του.

«Για τον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό οι ΗΠΑ και η Κίνα να συζητήσουν αρχές που επηρεάζουν την αντιπαλότητά τους και θα επιτρέπουν τουλάχιστον κάποιο περιθώριο για προσπάθειες συνεργασίας» είπε ο Κίσινγκερ.«Είναι σημαντικό για τη συνολική ειρήνη του κόσμου οι ΗΠΑ και η Κίνα να μετριάσουν την αντιπαλότητά τους» πρόσθεσε.

Ο Κίσινγκερ, ο οποίος γίνεται 99 την Παρασκευή, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τους Ρεπουμπλικάνους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ τη δεκαετία του 1970.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v