Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eμπορική συμφωνία ΗΠΑ με 12 ασιατικές χώρες

Η συμφωνία IPEF αποτελεί μια σημαντική καμπή για την αποκατάσταση της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην περιοχή που θα παρέχει στις χώρες «μια εναλλακτική στην προσέγγιση της Κίνας, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Eμπορική συμφωνία ΗΠΑ με 12 ασιατικές χώρες

Ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τη Δευτέρα εμπορική πρωτοβουλία με 12 χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να αντισταθμίσουν την οικονομική επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την εμπορική συμφωνία IPEF (Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδικό-Ειρηνικό) στο Τόκιο τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στην πρώτη του επίσκεψη στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ και στον απόηχο της δήλωση του ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν εάν η Κίνα εισβάλλει.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ  όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα θα προσχωρήσουν στη συμφωνία. Η Ινδία και επτά χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας — Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Μπρουνέι — θα ενταχθούν επίσης στην IPEF, η οποία περιλαμβάνει χώρες που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο υπογράμμισε ότι η IPEF αποτελεί μια «σημαντική καμπή για την αποκατάσταση της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην περιοχή» που θα παρέχει στις χώρες «μια εναλλακτική στην προσέγγιση της Κίνας».

Η Κίνα αποτελεί μέρος μιας ξεχωριστής ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας στην περιοχή, της Περιφερειακής Περιεκτικής Οικονομικής Συνεργασίας 15 μελών ή RCEP, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα καθώς και τα 10 μέλη της ASEAN. 

Η IPEF δεν είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου αλλά περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες συνεργασίας: α)εμπόριο β)αλυσίδες εφοδιασμού, γ) καθαρή ενέργεια και υποδομές δ) φορολογία και καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Στόχος μας είναι η IPEF να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα» δήλωσε η Κάθριν Τάι, εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι τα μέλη της IPEF θα περάσουν δύο εβδομάδες για να αποφασίσουν σε πόσους από τους τέσσερις πυλώνες θα ήθελαν να ενταχθούν. Είπε ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να ολοκληρώσει τις συμφωνίες για κάθε πυλώνα εντός 12 έως 18 μηνών και ότι οι συμφωνίες για έναν ή περισσότερους πυλώνες θα μπορούσαν να συναφθούν πριν από τη συμφωνία για τους υπόλοιπους. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v