Η ΕΕ μπορεί να πουλήσει 200-250 εκατ. τόνους πιστοποιητικά εκπομπών από το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς, το οποίο κατέχει σήμερα περίπου 2,6 δισ. τόνους δικαιωμάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, επισημαίνει η ελβετική UBS.
Το άρθρο αναφέρει ότι η ιδέα είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση της ΕΕ και των σχεδίων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σημειώνει ότι μπορεί να δημοσιευθεί έγγραφο επικαιροποίησης του RePower EU αργότερα.
Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση σχετικά με τον άνθρακα, κατά την άποψη της UBS. Από τη μία πλευρά, μια υψηλότερη τιμή του άνθρακα θα μπορούσε θεωρητικά να επιταχύνει τη μελλοντική μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει υποστήριξη στην Ευρώπη για την αύξηση του στόχου του 2030 για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στο 45%. Από την άλλη, όμως, προσθέτει επίσης στο υψηλό και αυξανόμενο κόστος των λογαριασμών ενέργειας σήμερα και αναμφισβήτητα δεν κάνει πολλά για να αλλάξει το ενεργειακό μείγμα βραχυπρόθεσμα.
H UBS είχε εκτιμήσει από τον Μάρτιο ότι λόγω της κίνησης των τιμών του φυσικού αερίου, οι περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα θα λειτουργούσαν στο φουλ παρά την τιμή του άνθρακα στα 75 ευρώ/τόνο ή υψηλότερα (τώρα στα 90 ευρώ ο τόνος περίπου) και ότι σε υποκείμενη βάση (αγνοώντας τις αντισταθμίσεις) αυτό θα πρόσθετε 100 δισ. ευρώ ή περισσότερο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των τελικών χρηστών.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια
Οι προτάσεις της ΕΕ για τον άνθρακα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν, ίσως σε μια πλήρη έκθεση της RePower, εάν αυτή έρθει αργότερα σήμερα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια αρχική αποδέσμευση του 10-15% των δικαιωμάτων από το απόθεμα σταθερότητας, όπως αναφέρουν οι FT (και το οποίο φαίνεται να έχει προκαλέσει μια μικρή πτώση στις τιμές του άνθρακα σήμερα το πρωί).
Αλλά το ευρύτερο ερώτημα παραμένει αν αυτό είναι αρκετό. Θα μπορούσαν να απελευθερωθούν περισσότερα δικαιώματα από το αποθεματικό στο μέλλον; Είναι οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ ευχαριστημένοι που η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα, σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και της λεγόμενης κρίσης του κόστους ζωής;
Η άποψη της UBS είναι ότι συνεχίζει να βλέπει καθοδικό κίνδυνο για τον άνθρακα στην ΕΕ, με βάση (α) το πολύ υψηλό κόστος για τους τελικούς χρήστες από το σύστημα, (β) την αμελητέα επίδραση των σημερινών υψηλών τιμών στο πραγματικό ενεργειακό μείγμα.
Ο συνδυασμός φαίνεται κυριολεκτικά να προσφέρει το χειρότερο και από τους δύο κόσμους. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο κίνδυνος πτώσης είναι είτε λειτουργικός, όπως προσαρμογές του συστήματος (π.χ. απελευθέρωση αποθεμάτων όπως παραπάνω) είτε δημόσιες δηλώσεις πολιτικών ηγετών σχετικά με το πού θα ήθελαν να δουν το εμπόριο άνθρακα.
Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της ΕΕ από οποιαδήποτε μείωση στις τιμές του άνθρακα είναι επί του παρόντος περιορισμένος, με τα ονόματα που θεωρούνταν ότι είχαν υψηλή έκθεση πριν από μερικά χρόνια να μην εμπλέκονται πλέον άμεσα στις κινήσεις του άνθρακα (π.χ. η EDF αντιμετωπίζει λειτουργικές προκλήσεις φέτος -η σκανδιναβική ενέργεια δεν συνδέεται πλέον τόσο στενά με τον άνθρακα) και με μέτρα για την επιβολή ανώτατου ορίου στις ανοδικές τιμές σε ορισμένες αγορές (Ισπανία, Ιταλία).