Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες κινήσεις Φινλανδίας-Σουηδίας έχουν εξοργίσει τον Ερντογάν

Η απαγόρευση στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και η στήριξη των Κούρδων μαχητών στη Συρία. Το δημοσίευμα του Anadolu για τη χρήση σουηδικών αντιαρματικών AT-4 κατά τουρκικών δυνάμεων.

Ποιες κινήσεις Φινλανδίας-Σουηδίας έχουν εξοργίσει τον Ερντογάν

O Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λόγω της στάσης τους απέναντι στο PKK, βάζοντας εμπόδια στα σχέδια ενίσχυσης της αμυντικής συμμαχίας.

Στην καρδιά του προβλήματος, εξηγεί το Bloomberg, βρίσκεται η δυσαρέσκεια του Ερντογάν για την άρνηση των συμμάχων του ΝΑΤΟ να λάβουν σοβαρά τις ανησυχίες της Άγκυρας για τις τουρκικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εντός της Τουρκίας και στη Συρία και στο Ιράκ. Η Αγκυρα θέλει τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενστερνιστούν την αντίληψή της για τη σοβαρότητα της απειλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν δήλωσε την Τρίτη ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση ως διαπραγματευτικό χαρτί που θα του επιτρέψει να κερδίσει παραχωρήσεις, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35. «Αυτή η νοοτροπία του παζαριού χαρακτηρίζει την Τουρκία και τον επικεφαλής της, τον Ερντογάν, το γνωρίζουμε αυτό» τόνισε ο Άσελμπορν στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutsclandfunk. «Πιστεύω ότι απλά ανεβάζει την τιμή, αλλά στο τέλος της ημέρας είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό», πρόσθεσε.

To Πεντάγωνο απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα για την αγορά και την ανάπτυξη των F-35 της Lockheed Martin τον Ιούλιο του 2019, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

Tον Σεπτέμβριο, η Τουρκία έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων F-16 και νέου εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν την Τετάρτη για να συζητήσουν το ζήτημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι περίμενε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε λίγο πριν την επίσημη υποβολή του αιτήματος των δύο σκανδιναβικών χωρών. Αλλά αυτό φαίνεται απίθανο να συμβεί αμέσως, με τον Ερντογάν να τονίζει τη Δευτέρα ότι αξιωματούχοι από τη Σουηδία και τη Φινλανδία που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Άγκυρα για συνομιλίες δεν θα έπρεπε καν να μπουν στον κόπο να το κάνουν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μεγάλο μέρος της διαμάχης αφορά το πώς οι συμμαχικές χώρες κάνουν μια διάκριση μεταξύ δύο κουρδικών ομάδων εναντίον των οποίων μάχεται η Τουρκία. Ενώ η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζονται στην αντιμετώπιση του PKK, ως τρομοκρατικής οργάνωσης εντός της Τουρκίας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν εξοπλίσει τον συριακό βραχίονα της οργάνωσης, το YPG. Η Τουρκία θεωρεί το YPG και το PKK παρακλάδια της ίδιας οργάνωσης.

Η δυτική υποστήριξη προς τους Κούρδους μαχητές εντός της Συρίας επιταχύνθηκε αφού το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τεράστιες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ μετά το 2014. Οι ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρείχαν στρατιωτική στήριξη στο YPG για να βοηθήσουν στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Η Τουρκία, θορυβημένη από την προοπτική ενός καλά εξοπλισμένου κουρδικού στρατού που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις αυτονομιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων, έστειλε τον στρατό της στη Συρία για να απωθήσει την οργάνωση μακριά από τα σύνορά της. Πολλές χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απάντησαν τότε με περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

«Καλέσαμε αυτές τις χώρες, μαζί με τα υπάρχοντα μέλη του ΝΑΤΟ, να σταματήσουν να υποστηρίζουν αυτούς τους τρομοκράτες και να τερματίσουν την πρακτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, καθώς είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Βερολίνο την Κυριακή, σε συνάντηση της συμμαχίας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu παρουσίασε λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων καταγγελιών της Τουρκίας σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας προς τους Κούρδους μαχητές. Ανέφερε ότι τα σουηδικά αντιαρματικά όπλα AT-4 χρησιμοποιήθηκαν από το YPG σε επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία. Έκανε επίσης λόγο για υποτιθέμενες επαφές μεταξύ ανώτερων Σουηδών και Κούρδων αξιωματούχων.

Όσον αφορά τη Φινλανδία, το Anadolu ανέφερε την αντίθεση του Ελσίνκι στις τουρκικές διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Κούρδων μαχητών και την απόφαση του 2019 να μην εγκρίνει νέες εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, τη χρονιά που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v