Πούτιν: Πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών φέτος στις εξαγωγές σιτηρών

Η χώρα ξεπερνά τις δυσκολίες που οφείλονται στις κυρώσεις, ενώ η φετινή σοδειά θα σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Εκτιμήσεις για παραγωγή 130 εκατ. τόνων.

Πούτιν: Πάμε για ρεκόρ όλων των εποχών φέτος στις εξαγωγές σιτηρών

Η Ρωσία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου φέτος χάρη σε μια πιθανή συγκομιδή ρεκόρ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία ανταγωνίζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία στις προμήθειες σίτου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Συνεχίζει να εξάγει, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα.

Η συγκομιδή σιτηρών στη Ρωσία αναμένεται θα φθάσει τους 130 εκατ. τόνους το 2022, συμπεριλαμβανομένων 87 εκατ. τόνων σιταριού, δήλωσε ο Πούτιν την Πέμπτη σε συνάντηση με κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους στη Μόσχα.

Tο 2020 η παραγωγή έφτασε τους 133,5 εκατ. τόνους σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων 85,9 εκατ. τόνων σίτου. Το 2021 η συγκομιδή ήταν λίγο μικρότερη.

«Εάν συμβεί αυτό που υπολογίζουμε, θα πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να παρουσιάσει κάποια εκτίμηση σχετικά με τις εξαγωγές.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νέας σεζόν Ιουνίου-Ιουλίου μπορεί να συμβάλουν μερικώς στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, σε περίπτωση που οι εξαγωγές από την Ουκρανία παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το Κίεβο δεν έχει ανακτήσει την πρόσβαση στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ήταν η εκτίμηση που είχε κάνει τον Απρίλιο η εταιρεία συμβούλων Sovecom.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας έχουν αποκλειστεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Οι Ρώσοι εξαγωγείς έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές πληρωμών, τα οποία έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, και εξάγουν σιτηρά από τη ρωσική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και σποραδικά από την Αζοφική Θάλασσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v