Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικεφαλής ΠΟΥ: Η πολιτική «zero-Covid» της Κίνας δεν είναι βιώσιμη

Ο αντίκτυπος στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη παράλληλα με τις επιπτώσεις στην οικονομία, σημειώνει. Γιατί είναι αναποτελεσματική.

Επικεφαλής ΠΟΥ: Η πολιτική «zero-Covid» της Κίνας δεν είναι βιώσιμη

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας για την Covid-19 δεν είναι βιώσιμη, στηλιτεύοντας τη διαχείριση της κυβέρνησης.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας μετά τον Τέντρος, ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε ότι ο αντίκτυπος της πολιτικής «zero-Covid» στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη παράλληλα με τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Σημείωσε επίσης ότι η Κίνα έχει καταγράψει 15.000 θανάτους από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στην πόλη Ουχάν στα τέλη του 2019 - ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σύγκριση με του 999.475 θανάτους στις ΗΠΑ και τους πάνω από 500.000 θανάτους στην Ινδία, μεταδίδει το Reuters.

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι κατανοητό, είπε ο Ράιαν, ότι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου θα ήθελε να λάβει σκληρά μέτρα για να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού. Ωστόσο, η πολιτική της Κίνας για «zero-Covid» έχει προκαλέσει επικρίσεις από επιστήμονες και πολίτες της, οδηγώντας σε έναν κύκλο lockdown για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας θυμό με κορύφωση της αγωνίας για τη συνέχεια.

Τα συνεχιζόμενα κρούσματα υπογραμμίζουν επίσης πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει η εξάπλωση, η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Ομικρον.

Υπό την πολιτική μηδενικής ανοχής για την COVID-19, οι αρχές κλειδώνουν μεγάλες πληθυσμιακές περιοχές για να εξουδετερώσουν την εξάπλωση του ιού ως απάντηση σε οποιοδήποτε ξέσπασμα του κορωνοϊού, ακόμη και αν βγει θετικός ένας μικρός αριθμός ανθρώπων .

Τα μέτρα στη Σανγκάη ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, με τους κατοίκους να επιτρέπεται να βγουν από τα συγκροτήματα μόνο για ειδικούς λόγους, όπως η επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Σε πολλούς δεν επιτρέπεται καν να βγουν από τις μπροστινές τους πόρτες για να συναναστραφούν με τους γείτονες.

Η πολιτική της καραντίνας έχει επίσης επικριθεί για τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς και την τοποθέτηση ασυμπτωματικών κρουσμάτων μαζί με ανθρώπους που έχουν συμπτώματα, αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v