Λαγκάρντ: H προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό δεν είναι επιθυμητή

Απέρριψε αίτημα των υπαλλήλων της ΕΚΤ, στέλνοντας μήνυμα παντού. Αυξήσεις 1,5%, με πληθωρισμό 7,5%, σημαίνει περικοπές 6%, αντιτείνει το συνδικάτο. Οι αμοιβές στο επίκεντρο των κεντρικών τραπεζών, η θεωρία...

Λαγκάρντ: H προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό δεν είναι επιθυμητή

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε το αίτημα του προσωπικού του ιδρύματος για αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αντίστοιχη αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει σημειώσει ρεκόρ στη ευρωζώνη και υπερβαίνει κατά πολύ την ελάχιστη ενίσχυση των αμοιβών που καταγράφηκε φέτος.

Σε email προς τους υπαλλήλους της ΕΚΤ στις 5 Μαΐου, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, η Λαγκάρντ εξέφρασε κατανόηση για την «απογοήτευση» ορισμένων απέναντι στο ύψος των φετινών αυξήσεων (1,48%), επιμένοντας ότι οι προσαρμογές στο μέλλον πρέπει να είναι «λογικές».

Ειδικότερα, απαντώντας στα συνδικαλιστικά αιτήματα είπε ότι «η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών δεν επιδιώκεται ούτε είναι επιθυμητή».

Οι τιμές στην ευρωζώνη σημείωσαν άλμα 7,5% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο

Ούτως ή άλλως, και εντός και εκτός του οίκου της, η ΕΚΤ είναι από τους πιο σθεναρούς αντιπάλους της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, πολιτικής που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε ορισμένες χώρες, ωστόσο ήταν πιο διαδεδομένη πριν από δεκαετίες.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο «υπενθυμίστηκε ότι ο στασιμοπληθωρισμός της δεκαετίας του 1970 συνέβη σ' ένα διαφορετικό περιβάλλον, όπου η τιμαριθμική αναπροσαρμογή επέτρεψε στους μισθούς να αντιδράσουν στις τιμές της ενέργειας».

Η άνοδος των τιμών δημιουργεί προκλήσεις σε κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι είπε ότι δεν θα λάβει αύξηση φέτος και ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του βλέπει τους μισθούς να ανεβαίνουν μόνο κατά 1,5%. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας απεργούν ζητώντας αυξήσεις.

«Εχουμε υποστεί πραγματική περικοπή 6% στους μισθούς μας και η διοίκηση της ΕΚΤ ζητά από μας και από όλους τους εργαζόμενους στην Ευρώπη να δεχτούμε το χτύπημα προκειμένου να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές», δήλωσε ο Carlos Bowles, οικονομολόγος της ΕΚΤ και αντιπρόεδρος της International and European Public Services Organization (IPSO). «Σαφώς και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή τη συλλογιστική», πρόσθεσε.

Η σταθερότητα των τιμών υπάρχει «πρώτα και κύρια για να εξασφαλίζει την προστασία της αγοραστικής δύναμης των ανθρώπων», κατέληξε.

Οι μισθοί βρίσκονται στο επίκεντρο των κεντρικών τραπεζών από τη Βρετανία και την ευρωζώνη έως τη Βραζιλία.  Ο Μπέιλι, όπως και η Λαγκάρντ, έχουν στο επίκεντρο τη θεωρία που συσχετίζει τον πληθωρισμό με την «ώθηση μισθών».

Μια άποψη που δεν φαίνεται να έχει βάση θεωρητικά και εμπειρικά, όπως δείχνει και πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που επιβεβαιώνει ότι: «Το τρέχον περιβάλλον δεν φαίνεται ευνοϊκό για ένα τέτοιο ανοδικό σπιράλ. Εξάλλου, η συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και επί του παρόντος βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v