ΕΕ: Νέα σύμπραξη ενίσχυσης δεξιοτήτων σε τομείς εγγύτητας-κοινωνικής οικονομίας

Η πρωτοβουλία θα χρηματοδοτηθεί από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συμφώνου για τις δεξιότητες. Στόχος η ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας εντός της Ένωσης.

ΕΕ: Νέα σύμπραξη ενίσχυσης δεξιοτήτων σε τομείς εγγύτητας-κοινωνικής οικονομίας

Με την υποστήριξη της Επιτροπής, οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας, επενδυτές αντικτύπου, πάροχοι μικροχρηματοδότησης, ηθικές και συνεταιριστικές τράπεζες, πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και περιφέρειες, δημιούργησαν σύμπραξη μεγάλης κλίμακας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στο βιομηχανικό οικοσύστημα της εγγύτητας και της κοινωνικής οικονομίας. Ο τομέας αντιπροσωπεύει πάνω από το 6% του ενεργού πληθυσμού της ΕΕ. Η σύμπραξη αποσκοπεί στη βελτίωση του επιπέδου βασικών δεξιοτήτων, όπως των ψηφιακών δεξιοτήτων, των δεξιοτήτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των δεξιοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία δεσμεύεται να κινητοποιήσει δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να καταστεί δυνατή η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση του 5% του εργατικού δυναμικού και των επιχειρηματιών του τομέα κάθε χρόνο, ώστε η κοινωνική οικονομία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Αυτή η νέα σύμπραξη έρχεται λίγους μήνες μετά την παρουσίαση από την Επιτροπή του σχεδίου δράσης της για την κοινωνική οικονομία, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της προβολής του τομέα και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ίδρυση και την αναβάθμιση των οργανώσεων της κοινωνικής οικονομίας.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά:

«Μέσω καινοτόμων και συμπεριληπτικών επιχειρηματικών μοντέλων, το οικοσύστημα εγγύτητας και κοινωνικής οικονομίας έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανθεκτικότητα της ΕΕ και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβασή της. Χάρη στο Σύμφωνο για τις Δεξιότητες, τα μέλη κάθε βιομηχανικού οικοσυστήματος συνεργάζονται για να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Η σημερινή σύμπραξη δεξιοτήτων θα προσφέρει ευκαιρίες διά βίου μάθησης σε επιχειρηματίες και οργανώσεις της κοινωνικής οικονομίας.»

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ πρόσθεσε τα εξής:

«Χάρη στις ισχυρές ρίζες της στην τοπική κοινωνία, η κοινωνική οικονομία μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις από τη βάση προς την κορυφή σε πολλές από τις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός, θέτοντας τις ανάγκες των ανθρώπων στο επίκεντρο. Η κοινωνική οικονομία εργάζεται μαζί με τις τοπικές κοινότητες αλλά και προς όφελός τους και διαθέτει τεράστιο δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ένας από τους στόχους του σχεδίου δράσης που παρουσιάσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο είναι η αύξηση της προβολής και της ελκυστικότητας του τομέα προς τους νέους επιχειρηματίες: αυτή η σύμπραξη δεξιοτήτων θα συμβάλει ακριβώς στην επίτευξη αυτού του στόχου.»

Η σύμπραξη αποτελεί μέρος του Συμφώνου για τις Δεξιότητες, μιας από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων. Η σύμπραξη δεξιοτήτων συμπληρώνει επίσης άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κοινωνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας πορείας μετάβασης για τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης του οικοσυστήματος, καθώς και της ανθεκτικότητάς του, σύμφωνα με τους στόχους που ορίζονται στην επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v