EE: Φρένο στην αγορά εργασίας βάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι σχετικές αγγελίες επιβραδύνθηκαν σε 21 χώρες, τονίζει η Indeed. Μεγαλύτερο το πλήγμα σε τομείς και οικονομίες που συνδέονται περισσότερο με τη Ρωσία. Φόβοι για επέκταση των επιπτώσεων λόγω πληθωρισμού και το δίλημμα των υψηλών επιτοκίων.

EE: Φρένο στην αγορά εργασίας βάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η αγορά εργασίας της Ευρώπης έχει σταματήσει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έδειξε έρευνα, προσθέτοντας στοιχεία ότι ο πόλεμος επιβαρύνει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής με τις χώρες που βασίζονται στη Ρωσία όσον αφορά τους τομείς έντασης ενέργειας όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές αλλά και τις εισαγωγές να αναδεικνύονται ως αυτές που επλήγησαν περισσότερο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η έρευνα, που διεξήχθη με τον οικονομολόγο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Reamonn Lydon και κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο Bloomberg, υπογραμμίζει τη λεπτή γραμμή πάνω στην οποία βαδίζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας καθώς σταθμίζουν πόσο γρήγορα πρέπει να σφίξουν τη νομισματική πολιτική.

Ενώ ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από τον πόλεμο βλάπτει τη δύναμη των καταναλωτικών δαπανών και την ανάκαμψη, η υπερβολικά επιθετική αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτό το αποτέλεσμα.

«Αυτές οι τάσεις συνάδουν με την υπόθεση ότι ο πόλεμος έχει αποδυναμώσει τις οικονομικές προοπτικές μέσω της έλλειψης εμπιστοσύνης, του εμπορίου και των τιμών των εμπορευμάτων», δήλωσε ο Pawel Adrjan, επικεφαλής της έρευνας EMEA στο Indeed, που εξέτασε 21 χώρες.

«Το σημαντικό είναι ότι οι αναρτήσεις αγγελιών εργασίας εξακολουθούν να είναι υψηλές σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σχετικά ισχυρή, συμβάλλοντας πιθανώς στον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης στην απασχόληση».

Οι επιπτώσεις μπορεί να επεκταθούν σε άλλους τομείς εάν ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες, προειδοποίησε η Indeed. Ανέφερε ότι οι αγγελίες εργασίας παραμένουν 45% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v