Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Αθωώθηκαν δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν για «επίθεση στην οικονομική σταθερότητα»

Συνολικά 33 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι του Bloomberg. Ορισμένοι κάθισαν στο εδώλιο γιατί είχαν αστειευτεί στο Twitter. Στην 153η θέση μεταξύ 180 χωρών γλιστρά η Τουρκία αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Τουρκία: Αθωώθηκαν δημοσιογράφοι που κατηγορούνταν για «επίθεση στην οικονομική σταθερότητα»

Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε 33 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο Τούρκους δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg και άλλους δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης της χώρας, απαλλάσσοντάς τους από την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων για την οικονομία σε άρθρα και σε μηνύματά τους στο Twitter, κατά την κορύφωση της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία το 2018.

Προηγήθηκε προσφυγή στη δικαιοσύνη από πλευράς τουρκικής Υπηρεσίας Ρύθμισης και Εποπτείας των Τραπεζών (BDDK) τον Αύγουστο του 2018, αναφορικά με άρθρο του Bloomberg που είχε θέμα τις επιπτώσεις από την απότομη πτώση της τουρκικής λίρας και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονταν οι αρχές και οι τράπεζες.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέσυρε σήμερα Παρασκευή τις κατηγορίες για «επίθεση στην οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας» που βάρυναν τους δύο δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων, κρίνοντας ότι «κανένα νομικό στοιχείο» δεν αποδεικνύει τέτοιου είδους επίθεση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.

Το επίμαχο άρθρο είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2018, ενώ η τουρκική λίρα κατακρημνιζόταν έναντι του δολαρίου, εν μέσω διπλωματικής κρίσης Τουρκίας-ΗΠΑ.

Τούρκος εισαγγελέας τον Ιούνιο του 2019 είχε ζητήσει την επιβολή ποινής φυλάκισης έως πέντε έτη στους δύο δημοσιογράφους.

Για το άρθρο δικάστηκαν οι Φερτσάν Γιαλινκιλίτς και Κερίμ Καρακαγιά, ενώ οι άλλοι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων Σεντέφ Καμπάς και Μερντάν Γιαναρντάγκ και του οικονομολόγου Μουσταφά Σονμέζ, δικάζονταν για μηνύματά τους στο Twitter που αφορούσαν την οικονομία.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε κατακόρυφα το 2018 λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και την επιδείνωση των δεσμών ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον. Τον Αύγουστο του 2018, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έπεσε στο 7,24, στο χαμηλότερο επίπεδό της εκείνη την εποχή.

Στο τέλος του περασμένου έτους, άλλη μια νομισματική κρίση που πυροδοτήθηκε από συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων που ζήτησε ο πρόεδρος Ερντογάν έριξε τη λίρα στο χαμηλότερο σημείο της, ήτοι 18,4 λίρες για ένα δολάριο, προτού ανακάμψει. Η νομισματική κρίση τροφοδότησε τον πληθωρισμό, που έφτασε το 61% τον Μάρτιο.

Οι 33 εναγόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους προσάπτονταν. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι ενέργειές τους δεν συνιστούν έγκλημα και τους αθώωσε. Μεταξύ αυτών που δικάζονταν, βρίσκονταν κάποιοι που διώκονταν απλώς επειδή είχαν αναρτήσει αστεία σχόλια για την οικονομική κατάσταση, σύμφωνα με το DHA και τον εκπρόσωπο τωνΔημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία Ερόλ Εντέρογλου.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά την υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Η χώρα βρίσκεται στην 153η θέση ανάμεσα στις 180 χώρες της σχετικής κατάταξης του 2021 που δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v