Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνδεση χρυσού με το ρούβλι εξετάζει ο Πούτιν

Την επιστροφή στον κανόνα του χρυσού εξετάζει ο Ρώσος πρόεδρος, όπως επιβεβαίωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή. Η λογική της κίνησης και τα σινιάλα της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σύνδεση χρυσού με το ρούβλι εξετάζει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζητά με αξιωματούχους την ιδέα της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή.

Οπως μετέδωσε το Reuters, ισχυρός Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό θα μπορούσε να δώσει στη Ρωσία περισσότερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις από τότε που η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς για την ιδέα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «αυτό το ζήτημα συζητείται με τον πρόεδρο Πούτιν».

Η Ρωσία παράγει περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται ετησίως σε όλο τον κόσμο και είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και σιτηρών.

Σε αυτό που ορισμένοι θεώρησαν ως προσπάθεια σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα αγόραζε χρυσό σε σταθερή τιμή 5.000 ρουβλίων το γραμμάριο μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο δύο εβδομάδες αργότερα, αφού το ρούβλι είχε ενισχυθεί απότομα, υπαναχώρησε, δηλώνοντας ότι θα αγοράζει μετά από διαπραγμάτευση της τιμής.

Πολλά νομίσματα στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με τον χρυσό ή το ασήμι, αλλά η πρακτική αυτή διακόπηκε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1971 σταμάτησαν να επιτρέπουν τη μετατροπή δολαρίων σε χρυσό.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι καταρτίζονται προτάσεις για τη σύνδεση της αξίας του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά.

«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της Ρωσίας είναι η εξάρτηση μόνο από τις εσωτερικές προοπτικές της χώρας», είπε σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Ερωτηθείς εάν αυτές οι ιδέες έρχονται σε αντίθεση με την κρατούσα οικονομική θεωρία, ο Πατρούσεφ είπε ότι «δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των δυτικών οικονομικών εγχειριδίων».

Στο πιο χαμηλό από το 2020 το ευρώ σε σχέση με το ρούβλι

Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο του 2020 υποχωρεί το ευρώ σε σύγκριση με το ρωσικό ρούβλι την Παρασκευή.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μειώνει το βασικό της επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης, στο 14%. «Με τους κινδύνους για τις τιμές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα να μην αυξάνονται πλέον, οι συνθήκες επέτρεψαν τη μείωση του βασικού επιτοκίου», δήλωσε η κεντρική τράπεζα. 

Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση 2,5% χαμηλότερα σε σύγκριση με το ρούβλι κι αλλάζει χέρια στα 74,32 ρούβλια ανά ευρώ. Εναντι του δολαρίου κερδίζει 0,4%, με την ισοτιμία στο $1,054, ενώ σε σύγκριση με τη βρετανική λίρα χάνει 0,3%, στις £0,84. Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,5%, στα 103,17.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v