Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα-ΗΠΑ και 55 άλλες χώρες θέτουν κανόνες για το διαδίκτυο

Η πολιτική αυτή δέσμευση, η οποία αποκαλείται «Διακήρυξη για το Μέλλον του Ιντερνετ», στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτού που δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτήρισαν «επικίνδυνο νέο μοντέλο» πολιτικής του διαδικτύου από χώρες όπως Ρωσία και Κίνα.

Ελλάδα-ΗΠΑ και 55 άλλες χώρες θέτουν κανόνες για το διαδίκτυο

Οι ΗΠΑ και 55 άλλες χώρες υπέγραψαν σήμερα πολιτική διακήρυξη για την προώθηση κανονισμών που θα διέπουν το διαδίκτυο και θα υποστηρίζονται από δημοκρατικές αξίες σε μια περίοδο κατά την οποία η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι πραγματοποιεί παρεμβολές στο Ίντερνετ, στο πλαίσιο των κλιμακούμενων επιθέσεων στην Ουκρανία.

Η πολιτική αυτή δέσμευση, η οποία αποκαλείται «Διακήρυξη για το Μέλλον του Ίντερνετ» -η πρώτη τέτοια απόπειρα αυτού του είδους- προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθεί την ελεύθερη ροή των πληροφοριών, προστατεύει την ιδιωτική ζωή των χρηστών και θέτει τους κανόνες για μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια ψηφιακή οικονομία για την αντιμετώπιση αυτού που δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτήρισαν «επικίνδυνο νέο μοντέλο» πολιτικής του διαδικτύου από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Οι ΗΠΑ βιώνουν μια παγκόσμια τάση αυξανόμενου ψηφιακού απολυταρχισμού, με χώρες όπως η Ρωσία να καταστέλλουν την ελευθερία της έκφρασης, να λογοκρίνουν τις ανεξάρτητες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, να παρεμβαίνουν στις εκλογές, να προωθούν την παραπληροφόρηση και να στερούν από τους πολίτες άλλα ανθρώπινα δικαιώματα, είπαν οι αξιωματούχοι.

Από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις -ανάμεσά τους και μια κυβερνοπειρατεία σε ένα δορυφορικό δίκτυο παρόχου Ίντερνετ στις αρχές της εισβολής.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν ότι η νέα αυτή προσπάθεια δεν είναι μια απόπειρα αντιμετώπισης του κυβερνοπολέμου.

Η διακήρυξη είναι μια τροποποιημένη εκδοχή των προσπαθειών του Λευκού Οίκου από τον περασμένο χρόνο να συγκεντρώσει μια συμμαχία δημοκρατιών γύρω από ένα όραμα για ένα ελεύθερο και ανοιχτό Διαδίκτυο.

Οι χώρες που συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν την Αυστραλία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γεωργία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία.

Η πρωτοβουλία θα παρουσιαστεί διαδικτυακά σήμερα στον Λευκό Οίκο από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν, τον Τζέικ Σάλιβαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v