Gazprom: Αύξηση πωλήσεων 62% το 2021

Ο ρωσικός κολοσσός δεν πτοείται από τα ευρωπαϊκά πείσματα. Αν και ο καλύτερος πελάτης του σπεύδει να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο, ο όμιλος δεν σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή παρά ελάχιστα. Εκτόξευση κερδών το 2021.

Gazprom: Αύξηση πωλήσεων 62% το 2021

Στα 2,09 τρισ. ρούβλια (28,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές) εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom τo 2021 λόγω των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η εταιρεία, έναντι 135,3 δισ. ρουβλίων την περίοδο της πανδημίας, το 2020.

Ο όμιλος, που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν στα 10,2 τρισ. ρούβλια, από τα 6,3 τρισ. ρούβλια το 2020, καταγράφοντας αύξηση 62%.

Παράλληλα, ο ρωσικός κολοσσός αναμένει μέτρια μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου το 2022, παρότι η Ευρώπη, η μεγαλύτερη αγορά της, επιδιώκει να μειώσει δραστικά από φέτος την εξάρτησή της από το ρωσικό καύσιμο.

Ειδικότερα, σχεδιάζει να παραγάγει 494,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Βιτάλι Μαρκέλοφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εταιρείας την Πέμπτη. Πρόκειται για πτώση 4% σε σχέση με πέρυσι, όταν η παραγωγή έπιασε υψηλό 13 ετών.

Οι συνολικές εξαγωγές ξεπερνούν το 40% της παραγωγής της Gazprom. Οπως γράφει το Bloomberg, η εταιρεία διατηρεί τα φιλόδοξα σχέδιά της για την παραγωγή, παρόλο που παραδοσιακά είναι συντηρητική στις ετήσιες προβλέψεις της απόδοσής της, αναθεωρώντας τες μόνο προς τα πάνω, και κυρίως παρόλο που η Ευρώπη, που καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της σε αέριο από τη Ρωσία, παίρνει μέτρα για να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, με ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να ανακοινώνουν ήδη σχέδια για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Η παραγωγή της Gazprom θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση. Ο Πούτιν έχει τονίσει εδώ και μέρες τη σημασία των προμηθειών στους Ρώσους καταναλωτές, εν μέσω συρρίκνωσης των ξένων αγορών, λέγοντας: «Είναι απαραίτητο να μειωθούν οι τιμές όπου είναι δυνατόν, προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v