Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυλάκιση ακτιβιστών στο Μαρόκο διότι έθιξαν τον βασιλέα Μοχάμεντ

Τέσσερα χρόνια κάθειρξη εξαιτίας αναρτήσεων στα social media που μιλούν για αντίθεση ανάμεσα στην περιουσία του βασιλιά και την εκτεταμένη φτώχεια του πληθυσμού. Τι καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Φυλάκιση ακτιβιστών στο Μαρόκο διότι έθιξαν τον βασιλέα Μοχάμεντ

Σε τέσσερα χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Μαροκινός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Rabie Al-Ablaq γιατί «προσέβαλε» τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του Abdelmajid Azaryah και μεταδίδει η Le Monde. Επίσης, ο 35χρονος θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 20.000 ντιρχάμ (περίπου 1.900 ευρώ).

Στον Al-Ablaq ασκήθηκε ποινική δίωξη ύστερα από δημοσίευση «βίντεο που επικρίνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τη διαφθορά», σύμφωνα με τον δικηγόρο του. «Σοκαρίστηκα με την ετυμηγορία, καθώς ο εντολέας μου εξέφρασε απλώς την άποψή του. Δεν έβλαψε τον βασιλικό θεσμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το κατηγορητήριο συγκρότησαν δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε Facebook και το YouTube τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2021 αντίστοιχα, στα οποία ο κατηγορούμενος «απευθυνόταν στον βασιλιά με οικείο τόνο επισημαίνοντας την αντίθεση ανάμεσα στην προσωπική του περιουσία και την εκτεταμένη φτώχεια στο Μαρόκο».

«Η ποινικοποίηση της ειρηνικής κριτικής προς την εξουσία αποτελεί σαφή παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης», ανέφερε η οργάνωση, ζητώντας να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του ακτιβιστή.

Το 2018, ο «σεσημασμένος» Rabie Al-Ablaq είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του σε κίνημα διαμαρτυρίας του 2016-2017. Το 2020 του δόθηκε χάρη από τον βασιλιά.

Και όλα αυτά ενώ την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία και για μια άλλη Μαροκινή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη 48χρονη Saïda El-Alami, που συνελήφθη στις 23 Μαρτίου επειδή αναρτούσε επικριτικά σχόλια κατά των αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διώκεται για «προσβολή δημόσιων λειτουργών», «υπονόμευση της δικαιοσύνης» και «διάδοση ψευδών ειδήσεων». Αβυσσος η ψυχή της μαροκινής δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v