Παρά την αποτυχία της Ρωσίας να συντρίψει την ουκρανική άμυνα, παρά τις βαριές απώλειες και μια σειρά από στρατιωτικές ήττες, το Κρεμλίνο διατηρεί ένα μότο: οι στόχοι της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιτευχθούν πλήρως.
Οπως γράφουν οι Financial Times, οι εδαφικοί στόχοι της Ρωσίας φαίνεται να αλλάζουν ανάλογα με τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που αισθάνεται ο Πούτιν ότι μπορούν να επιτύχουν τα στρατεύματά του στο πεδίο της μάχης. Το αρχικό σχέδιο για την κατάληψη κεντρικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, αντικαταστάθηκε από μια νέα επίθεση που επικεντρώνεται στην ανατολική επαρχία του Ντονμπάς.
Ωστόσο οι στόχοι της Ρωσίας, τους οποίους έχει αποσαφηνίσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος και περιλαμβάνουν την κατάρρευση του ουκρανικού καθεστώτος, παραμένουν αμετάβλητοι, σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στις προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αυτό σημαίνει, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ότι ο Πούτιν είναι προετοιμασμένος για μια παρατεταμένη σύγκρουση που ξεπερνά κατά πολύ τον πρόσφατα εκπεφρασμένο στόχο της «απελευθέρωσης» του Ντονμπάς. Ο Πούτιν θέλει να καταλάβει όλη τη νοτιοανατολική Ουκρανία, ώστε να αποκόψει τη χώρα από τη Μαύρη Θάλασσα και να αποκτήσει έδαφος για να εξαπολύει περαιτέρω επιθέσεις, υποστηρίζουν.
Μεγιστάνας με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, μέχρις ότου ο Πούτιν να πουλήσει την έκβασή της ως επιτυχία στο εσωτερικό της χώρας.
Παρά την αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων και την επικέντρωση στο Ντονμπάς, η εικόνα του Πούτιν για την κατάσταση στο πεδίο φαίνεται διαστρεβλωμένη από ανακριβείς ενημερώσεις και ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, λένε οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις συνομιλίες και που επικαλούνται οι Financial Times.
Ουκρανοί αξιωματούχοι αρχικά εκτιμούσαν ότι ο Πούτιν θα αναζητούσε τρόπο να κηρύξει τη νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν γιορτάζεται η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Όμως, με ελάχιστα στρατιωτικά κέρδη μέχρι στιγμής και με τις ειρηνευτικές συνομιλίες να παραπαίουν, υπάρχουν ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Δύση. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι «το πιο σημαντικό πράγμα σήμερα» δεν είναι τα «τραγικά γεγονότα» στην Ουκρανία, αλλά «η διάρρηξη του μονοπολικού παγκόσμιου συστήματος που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης».
Ανάλογα έχει αλλάξει και η ρητορική της κρατικής τηλεόρασης. Με μοναδικό καύχημα την κατάληψη της Μαριούπολης, οι παρουσιαστές αποδίδουν την απουσία προόδου στη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Αντί να οδηγεί προς τον τερματισμό του πολέμου, η επίθεση στο Ντονμπάς θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο μιας διευρυμένης σύγκρουσης.
Όταν την περασμένη εβδομάδα ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Ρουστάμ Μινικάγιεφ περιέγραφε σχέδια για την κατάληψη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, μίλησε και για σχέδιο επίθεσης στη γειτονική Μολδαβία. Οπως φάνηκε, η Ρωσία προετοιμάζεται για μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς ενάντια σε ό,τι θα έμενε στην Ουκρανία, βλέποντας την εν λόγω σύγκρουση ως μέρος μιας μεγαλύτερης γεωπολιτικής σύγκρουσης.
«Είμαστε σε πόλεμο με όλο τον κόσμο, όπως ήμασταν και στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όταν όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, ήταν εναντίον μας. Το ίδιο και τώρα, ποτέ δεν τους άρεσε η Ρωσία», είπε ο Μινικάγιεφ.
Η αναλογία του Μινικάγιεφ δεν έχει νόημα -αφού οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πολέμησαν τους ναζί στο πλευρό της Σοβιετικής Ένωσης-, ωστόσο προβάλλει μια πεποίθηση ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «απλώς ένα επεισόδιο μεγαλύτερης αντιπαράθεσης με τη Δύση», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της δεξαμενής σκέψης R. Politik.
«Μέχρι να καταφέρει ο Πούτιν να διαμορφώσει μια νέα Γιάλτα», δήλωσε, «αποκτώντας τη δική του σφαίρα επιρροής, η Ρωσία θα σκάβει. Δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατακτήσει τη Μολδαβία ή τη Βαλτική, αλλά σημαίνει ότι θα κλιμακωθούν οι απειλές και ο εκφοβισμός για δοκιμές ή και χρήση όπλων», κατέληξε.