Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία και αντ' αυτού φαίνεται έτοιμος να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα ουκρανικά εδάφη, σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές των Financial Times.
Ο Πούτιν, ο οποίος εξέταζε σοβαρά μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία αφού η Ρωσία υπέστη απώλειες στο πεδίο της μάχης τον περασμένο μήνα, δήλωσε στους ανθρώπους που εμπλέκονται στην προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης ότι δεν βλέπει προοπτικές για συνθηκολόγηση.
«Ο Πούτιν πιστεύει ειλικρινά στις ανοησίες που ακούει στη [ρωσική] τηλεόραση και θέλει να κερδίσει πολλά» ανέφερε στους Financial Times μία από τις πηγές.
Αν και η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν στο πρώτο προσχέδιο ανακοινωθέντος σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου, οι συνομιλίες σταμάτησαν αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων σε πόλεις όπως η Μπούτσα και η Μαριούπολη.
Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες βρίσκονταν σε «αδιέξοδο» και εξοργίστηκε μετά τη βύθιση του Moskva, τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δύο από τις πηγές των Financial Times.
«Υπήρχε ελπίδα για συμφωνία. Ο Πούτιν αμφιταλαντευόταν. Πρέπει να βρει έναν τρόπο να βγει νικητής από αυτό» σημείωσε μία από τις πηγές.
Μετά τη βύθιση του Moskva, «Ο Πούτιν ήταν κατά του να υπογράψει οτιδήποτε [ . . . ] μετά το Μoskva δεν μοιάζει με νικητή, γιατί ήταν ταπεινωτικό» πρόσθεσε η πηγή.
Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι πάντα αμφέβαλλαν για τη δέσμευσή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες, υποψιαζόμενοι ότι ήταν ένας τρόπος να εξαγοράσει χρόνο για την επίθεση της Μόσχας.
Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να έχει μια διαστρεβλωμένη άποψη για τον πόλεμο, όπως περιγράφεται από τους στρατηγούς του και απεικονίζεται στη ρωσική τηλεόραση, τόνισαν οι πηγές των Financial Times.
Πρόσθεσαν ότι επέμεινε, παρά όλες τις ενδείξεις για το αντίθετο, ότι οι δυνάμεις του δεν στόχευσαν πολίτες κατά τη διάρκεια επιθέσεων όπως η πολιορκία του χαλυβουργείου Αζοφστάλ, του τελευταίου καταφυγίου των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη.