O πόλεμος στην Ουκράνια κατέδειξε τα όρια της γερμανικής στρατηγικής απέναντι στη Ρωσία που επιδιώκε την αλλαγή της χώρας μέσω του εμπορίου και σηματοδοτεί παράλληλα το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέρουμε, τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι την Πέμπτη.
Σε δηλώσεις που έκαεν στο Peterson Institute στην Ουάσιγκτον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, δήλωσε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου θα δημιουργήσει νέες παγκόσμιες συμμαχίες και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες είναι ήδη ευάλωτες μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
«Η ιδέα τoυ "Wandel durch Handel", της επίτευξης αλλαγής μέσω του εμπορίου, έχει δείξει τα όρια της» ανέφερε ο κ. Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στην πολιτική της Γερμανίας απέναντι στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του 1970. «Πρέπει να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις μας με τα απολυταρχικά καθεστώτα και να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τους ομοϊδεάτες συμμάχους» πρόσθεσε.
«Η κρίση σηματοδοτεί επίσης το τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως την ξέρουμε και θα αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες συμμαχίες» σημείωσε ο κ. Τζεντιλόνι. «Ο πόλεμος και οι συνέπειές του - συμπεριλαμβανομένων των διαδοχικών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία - εντείνουν τις πιέσεις στις ήδη πιεσμένες παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες» τόνισε.