Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Αμφισβητήσιμος ο έλεγχος της Μαριούπολης από τους Ρώσους

Ακύρωσε ο Πούτιν την επίθεση στο τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης, «να μη βγει μύγα» ζητά από τον στρατό του. Αμφισβητούμενο αν ελέγχει η Ρωσία τη Μαριούπολη, δηλώνει ο Μπάιντεν. Κλιμακώνονται οι μάχες στο Ντονμπάς.

Μπάιντεν: Αμφισβητήσιμος ο έλεγχος της Μαριούπολης από τους Ρώσους

21:05. Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση την οποία επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider.

Όπως επισημαίνεται, το στοιχείο αυτό φαίνεται να κλονίζει τον προγραμματισμό του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θέλει πάση θυσία να ανακοινώσει μια έστω συμβολική νίκη στην Ουκρανία στην επέτειο της νίκης της Ρωσίας κατά των Ναζί, στις 9 Μαΐου. Το κύριο πρόβλημα των Ρώσων, αναφέρεται στην έκθεση της Συμμαχίας, είναι η αδυναμία αύξησης της αποτελεσματικότητας στις μάχες. Επιπλέον, το Business Insider επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί κατάληψης της Μαριούπολης.

Τα ρωσικά στρατεύματα, εκτιμούν οι ειδικοί του ΝΑΤΟ, μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν στο Ντονμπάς. Παρά τις πρόσφατες ενισχύσεις του, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικόητά του στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το έγγραφο του ΝΑΤΟ, στο οποίο περιλαμβάνονται πληροφορίες από δυτικές υπηρεσίες. Διάφορες αναφορές κάνουν λόγο ακόμη και για προβλήματα στον ανεφοδιασμό των Ρώσων με καύσιμα.

Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή, επειδή δεν είναι σαφές εάν και σε ποιον βαθμό οι Ρώσοι μπορούν να φέρουν ενισχύσεις. Το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφάλειας επισήμανε σήμερα, αναφέρει το Business Insider, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους πόρους και αποθέματα εντός των προσεχών δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι οι μάχες για το Ντονμπάς θα είναι οι τελευταίες και οι αποφασιστικές για τον πόλεμο.

 

19:21. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κάνει απόπειρες εισβολής στο λιμάνι και στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν σε ένα τμήμα της πόλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον υπουργό Άμυνας του την Τετάρτη να μην εισβάλει στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ για να σωθούν οι ζωές Ρωσων στρατιωτών, αλλά ότι το εργοστάσιο, το οποίο είναι ο τελευταίος θύλακας ουκρανικής αντίστασης στην πόλη, θα πρέπει να αποκλειστεί.

 

17.55. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε είναι «αμφισβητούμενο» εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ελέγχει τη Μαριούπολη της Ουκρανίας. «Είναι αμφίβολο αν ελέγχει τη Μαριούπολη», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας, «Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η πόλη έχει πέσει εντελώς».

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τον Πούτιν να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία για να μπορέσουν όσοι είναι παγιδευμένοι μέσα στο χαλυβουργείο να βγουν έξω.

 

17.35. Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ από την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη αποστολή που γίνεται από την Ισπανία. Είναι υπερδιπλάσια απ’ όσα έχουμε στείλει έως σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Ισπανίας, το «Ιζαμπέλ», απέπλευσε σήμερα από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 200 τόνους σύγχρονων πυρομαχικών και υλικού», συμπλήρωσε ο Ισπανός ηγέτης.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και θα στηρίξει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης είπε ότι το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας της Δανίας ανέρχεται σε περίπου 146 εκατομμύρια δολάρια.

 

17:13. Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απαντώντας στην ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.

Οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν αντίσταση στη ρωσική πολιορκία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία «προσέφερε όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για την ανταλλαγή πολιτών και στρατιωτών από τη Μαριούπολη και περιμένει την απάντηση της Μόσχας.

Ο  Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία για τον τερματισμό του πολέμου.

«Εξ ονόματος της χώρας μου, θα ήμουν έτοιμος να επισκεφτώ οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Όμως, ασφαλώς όχι τώρα και σίγουρα όχι τη Μόσχα. Αυτό απλώς αποκλείεται» φέρεται να είπε στο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona. Η συνέντευξη αυτή αναδημοσιεύτηκε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

«Παρ’ όλ’ αυτά, υπό διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετική ηγεσία στη Μόσχα, τα πάντα θα ήταν πιθανά», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι είπε στη συνέντευξη ότι η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας διέπραξε ένα «καταστροφικό λάθος» με την εισβολή στη χώρα του και εξαιτίας της ο ρωσικός λαός επωμίζεται τις ευθύνες των ηγετών του. «Από τώρα και στο εξής πολλές χώρες δεν θα αναρωτιούνται αν κάποιος είναι καλός ή κακός Ρώσος. Όλοι οι Ρώσοι θα αντιμετωπίζονται άσχημα. Η Ρωσία το έκανε αυτό. Σε τελική ανάλυση, δεν με αφορά αλλά θα πρέπει να φοβίζει τον ρωσικό λαό», κατέληξε.

 

16:59. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα για την εγκαθίδρυση επειγόντως ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, που τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.

«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε ότι περίπου 200 άνθρωποι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, αλλά μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.

Πρόσθεσε πως ένα μικρό κομβόι λεωφορείων απομάκρυνε ανθρώπους χθες από την πολιορκούμενη πόλη και τώρα κατευθύνεται προς την Ζαπορίζια που τελεί υπό τον έλεγχο ουκρανικών δυνάμεων.

 

16:29. Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα περιμένει ακόμη την απάντηση της Ουκρανίας στις γραπτές προτάσεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών, και διερωτήθηκε γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνοεί το έγγραφο με τις προτάσεις.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν έχει δει ούτε έχει ακούσει για το έγγραφο που το Κρεμλίνο είπε ότι έχει στείλει.

«Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, όπως είπα και χθες, οι διατυπώσεις μας, στην ουσία στην τελευταία τους εκδοχή, διαβιβάσθηκαν στους συνομιλητές μας, στην ουκρανική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ενημερώθηκε για τη δήλωση του Ζελένσκι «η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με το γιατί κανένας δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι για τις εκδοχές που υπάρχουν στο κείμενο».

Οι δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν δείχνουν να υπογραμμίζουν το χάσμα που υπάρχει στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά κα την πενιχρή κατάσταση της μεταξύ τους επικοινωνίας, οκτώ εβδομάδες αφού η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της και τα άρματα μάχης στην Ουκρανία και τρεις εβδομάδες μετά τις τελευταίες απευθείας συνομιλίες που είχαν στις 29 Μαρτίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 12 Απριλίου ότι οι συνομιλίες έφθασαν σε αδιέξοδο. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ουκρανίας είχε δηλώσει την Τρίτη ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα επαναληφθούν λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης καθώς η Μόσχα θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της για τη νέα στρατιωτική επίθεσή της.

 

15:00. Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Azovstal, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν», δήλωσε ο Αρεστόβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αυτό «μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (...) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι «εκεί υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες» και ότι «αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα».

Περικύκλωση

Στροφή στη στρατηγική της Μόσχας στη Μαριούπολη, καθώς ακυρώνει την επίθεση για την κατάληψη του τελευταίου οχυρού στο χαλυβουργείο Azovstal και διακηρύσσει την κατάληψη της πόλης παρά την ύπαρξη Ουκρανών μαχητών στο εργοστάσιο. Δηλώνει δε πως εγγυάται τη ζωή όσων Ουκρανών επιλέξουν την παράδοση.

Η Ρωσία έχει καταλάβει τη Μαριούπολη, ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε, σύμφωνα με το IFX, ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 2.000 μαχητές στο εργοστάσιο Azovstal ενώ ήδη 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί. Από την πολιορκούμενη πόλη έχουν ήδη απομακρυνθεί περισσότεροι από 142.000 άμαχοι, υποστήριξε. 

Οπως ενημέρωσε τον Πούτιν, το εργοστάσιο πλέον έχει «σφραγιστεί» και η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη και επιτρέπει την επιστροφή αμάχων. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχημένη επιχείρηση και δήλωσε ότι δεν χρειάζεται γενική επίθεση στη βιομηχανική περιοχή της Μαριούπολης, ακυρώνοντας τις επιχειρήσεις στο εργοστάσιο. Διέταξε δε το πλήρες «σφράγισμα» της μονάδας, «ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα». 

Τόνισε δε ότι η Ρωσία εγγυάται τις ζωές των ουκρανικών δυνάμεων που θα αποχωρήσουν από το Azovstal, «θα τους συμπεριφερθούμε με σεβασμό». 

 

Έτοιμο το Κίεβο για ειδικές συνομιλίες με τη Ρωσία στη Μαριούπολη

Χθες, δύο Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν πως η Ουκρανία πρότεινε την Τετάρτη στη Ρωσία έναν ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων στη Μαριούπολη, για τη διάσωση αμάχων και στρατιωτών.

Το Κίεβο είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έναν «ειδικό κύκλο διαπραγματεύσεων» με τη Μόσχα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης χωρίς όρους, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ποντολιάκ διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι «πρόσωπο με πρόσωπο. Δύο προς δύο. Για να σωθούν τα παιδιά μας, το τάγμα Αζόφ, οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι, τα παιδιά, οι ζωντανοί και οι τραυματίες», έγραψε ο διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είμαστε έτοιμοι να έρθουμε με τον Μιχαΐλο Ποντολιάκ ανά πάσα στιγμή για αυτές τις διαπραγματεύσεις, μόλις λάβουμε επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια στο Telegram.

Έπειτα από εβδομάδες μαχών, η πόλη φαίνεται να πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν εντείνει τα πλήγματά τους, σύμφωνα με έναν εκ των Ουκρανών στρατιωτικών διοικητών που πολιορκούνται στη Μαριούπολη.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσιες δυνάμεις από εμάς», είπε ο Σεργκέι Βολίνα της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στην πελώρια χαλυβουργία Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης στην πόλη, «προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (...) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά».

Δεν έχει αρχίσει η έφοδος στο Ντονμπάς

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας Ολεξίι Ντανίλοφ δήλωσε ότι η αναμενόμενη ευρείας κλίμακας έφοδος της Ρωσίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας δεν έχει αρχίσει ακόμη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την έναρξη της «μάχης για το Ντονμπάς» τη Δευτέρα.

Επιθέσεις πράγματι καταγράφονται σε όλες τις γραμμές των μετώπων στο Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο από το πρωί της Τρίτης, είπε ο κ. Ντανίλοφ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανικό ραδιοφωνικό σταθμό χθες Τετάρτη, όμως είναι πιθανόν «δοκιμαστικές».

Ο ίδιος είπε πως η Μόσχα πιθανόν θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο ως τέσσερις εβδομάδες.

Ο κ. Ντανίλοφ προειδοποίησε εξάλλου εναντίον της σκέψης ότι η μάχη για το Ντονμπάς θα είναι η τελευταία και αποφασιστική σε αυτό τον πόλεμο. «Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος, μπορεί να έχουμε πολλά και διάφορα πράγματα μπροστά μας», δήλωσε ο αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

Εν τω μεταξύ, μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι μέσω Telegram αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

H Ρωσία επιδιώκει έστω και συμβολικού χαρακτήρα νίκη έως τις 9 Μαΐου

Τουλάχιστον μια συμβολική νίκη επί της Ουκρανίας έως την 9η Μαΐου, ημέρα της επετείου της νίκης της Ρωσίας επί των ναζί, επιδιώκει ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας», αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Business Insider, επικαλούμενος εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι ο Ντβορνίκοφ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία, προκειμένου να καταγάγει έστω συμβολικής σημασίας νίκη επί του ουκρανικού εδάφους έως τη φετινή επέτειο της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζί, την 9η Μαΐου.

Προστίθεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει την επέτειο ως ορόσημο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο στρατός να υφίσταται μεγάλη πολιτική πίεση.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, που φέρει ημερομηνία 14η Απριλίου, διατυπώνεται η προειδοποίηση για χρήση ακόμη μεγαλύτερης βίας προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

«Ο Ντβορνίκοφ περιμένει να πετύχει αυτούς τους στόχους γρήγορα και αποφασιστικά, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να φέρει τη νίκη που απαιτεί ο πρόεδρος Πούτιν, εγκαίρως για την ομιλία του στην Ημέρα της Νίκης, την 9η Μαΐου».

Επί προεδρίας Πούτιν, η συγκεκριμένη επέτειος έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες για τη Ρωσία. Τιμάται με μεγαλειώδεις στρατιωτικές παρελάσεις, ενώ βετεράνοι του πολέμου τιμώνται από τον Ρώσο πρόεδρο προσωπικά. Ενόψει της φετινής επετείου θεωρείται στη Μόσχα απαραίτητο κάτι που θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως νίκη του ρωσικού στρατού, αναφέρει ο ιστότοπος και κρίνει ότι μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, «η Ρωσία θέλει πλέον απελπισμένα να πετύχει μια συμβολική νίκη».

Το εμπιστευτικό έγγραφο της συμμαχίας αναφέρει ακόμη ότι ειδικά στην περιοχή του Ντονμπάς και γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης αναμένεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων περαιτέρω αύξηση των επιχειρήσεων -αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη διαπιστώσει κάποια σημαντική αύξηση στην αποτελεσματικότητα των μαχών.

Στρατηγικός στόχος του Ρώσου προέδρου, πάντα σύμφωνα με το έγγραφο, είναι η καταστροφή των οικονομικών υποδομών της Ουκρανίας. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να αποτρέψει τη «δυτικοποίηση» της Ουκρανίας και να πετύχει τη συνθηκολόγησή της. Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι πληροφορίες για επιθέσεις εναντίον αμάχων, προστίθεται στο δημοσίευμα του Business Insider.

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις ανάγκες μας για οπλισμό

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του για το ότι οι σύμμαχοι και εταίροι της χώρας του «αρχίζουν» να κατανοούν τις ανάγκες της για όπλα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Κιέβου για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

«Μπορώ να πω με μεγάλη ικανοποίηση, και με συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες μας. Να καταλαβαίνουν τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Και πότε το χρειαζόμαστε». «Όχι σε εβδομάδες, όχι σε ένα μήνα. Άμεσα. Τώρα αμέσως, διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της».

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου, αξιώνοντας ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει καθυστερήσεις στις παραδόσεις και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο και στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Ο κ. Ζελένσκι είπε στο διάγγελμά του ότι η κατάσταση στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας παραμένει «πολύ σοβαρή».

Διάσκεψη δωρητών για να εγγυηθεί τη νίκη των δυνάμεων του Κιέβου οργανώνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει διεθνή σύνοδο δωρητών την 5η Μαΐου, για να εξασφαλιστεί «η νίκη της Ουκρανίας» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες Τετάρτη στο Κίεβο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα οργανωθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των 27 κρατών-μελών και άλλων διεθνών παραγόντων.

Σκοπός της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθούν δωρεές για την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας, της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψής της αφού τελειώσει ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: Reuters, Bloomberg, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v