Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζελένσκι: Ξεκίνησε η μάχη για την ανατολική Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, διαμηνύει ο Ουκρανός Πρόεδρος. Συνεχίζονται οι μάχες στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι Ουκρανοί στη Μαριούπολη. Περισσότερα όπλα ζητά ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Ξεκίνησε η μάχη για την ανατολική Ουκρανία

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

 

Οι Ρώσοι κατέλαβαν στρατηγική πόλη

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σήμερα στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εξαπολύθηκε τη νύχτα» της Κυριακής προς Δευτέρα στην Κρεμίνα, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ Σεργκέι Γκαϊντάι, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook. «Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισέλθει εκεί, με μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού... Οι υπερασπιστές μας υποχώρησαν σε νέες θέσεις», πρόσθεσε.

Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς που αποτελεί έναν από τους στόχους της Μόσχας σε αυτή την περιοχή. Η πόλη είναι κοντά στο Ρούμπινζε, που δέχθηκε σφοδρά πυρά από ουκρανικό πυροβολικό και όλμους, σημείωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αυτήν την τοποθεσία, ειδικά από το χωριό Νοβοντρούζεσκ, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά.

Από αυτό το χωριό, μπορούσε κανείς να δει και να ακούσει ισχυρές εκρήξεις στο Ρούμπινζε, ορισμένες φορές ακολουθούμενες από πυρκαγιές, με μαύρους και λευκούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την πόλη.

Στις 13 Απριλίου, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, είχε πει ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να ελέγχουν «μέρος» της πόλης Ρούμπινζε. «Μόλις απελευθερώσουμε (όλη την περιοχή), θα λάβουμε μια απόφαση για να παράσχουμε βοήθεια στους αδελφούς μας στο Ντονέσκ και, τελικά, στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Μαζικά ρωσικά χτυπήματα 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον του ουκρανικού στρατού και συνδεόμενων με αυτόν στρατιωτικών στόχων, χρησιμοποιώντας την πολεμική αεροπορία της, πυραύλους και πυροβολικό, για να πλήξει στόχους στη γειτονική της χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση πως πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων πέντε θέσεων διοίκησης, μιας αποθήκης καυσίμων και πέντε αποθηκών πυρομαχικών, καθώς και ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα και δυνάμεις.

Ανέφερε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ, Ντνιπροπετρόφσκ και στο λιμάνι του Μικολάγιφ, και πως η ρωσική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον 108 περιοχών, όπου είχαν συγκεντρωθεί ουκρανικές δυνάμεις και θωρακισμένα οχήματα.

Σε άλλες περιοχές, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως κατέστρεψε 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πραγματοποιούν πλήγματα και άρματα μάχης και πως χρησιμοποίησε πυραύλους Iskander, προκειμένου να καταστρέψει τέσσερις αποθήκες όπλων και εξοπλισμών στις περιοχές Λουγκάνσκ, Βινίτσια και Ντόνετσκ.

Τώρα επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να πάρει τον πλήρη έλεγχο της ουκρανικής πόλης-λιμάνι Μαριούπολη, που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το ρωσικό πυροβολικό έπληξε επίσης 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καταρριφθούν τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, δύο MiG-29 και ένα αεροσκάφος SU-25.

Συνεχίζεται η αντίσταση στη Μαριούπολη

Οι ουκρανικές αρχές καταδικάζουν τις επιθέσεις του ρωσικού πυροβολικού σε πόλεις στα βορειοανατολικά και την κατάληψη της Μαριούπολης, η οποία έχει περάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της Μόσχας μετά από δύο μήνες μαχών, αν και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας τονίζει πως οι ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της πόλης συνεχίζουν να μάχονται, αψηφώντας τη ρωσική απαίτηση για παράδοσή τους.

Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις αλλά δεν έχουν παραδώσει την κρίσιμης σημασίας πόλη, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι, λίγες ώρες αφότου το Κίεβο προειδοποίησε για πιθανή ναυτική απόβαση και επιπλέον αεροπορικές επιθέσεις. Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως οι στρατιώτες της έχουν «καθαρίσει» το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης και πως παραμένει ένα μικρό μόνο απόσπασμα Ουκρανών μαχητών στο χαλυβουργείο της Azovstal.

Συμπληρώθηκε το ερωτηματολόγιο για ένταξη στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι «μάχες» και σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως γνωστοποίησε ο υποδιευθυντής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, η Ουκρανία έχει συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο που θα αποτελέσει το εναρκτήριο σημείο για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση εάν θα εντάξει την Ουκρανία στην ΕΕ.  Η πρόεδρος της Κομισιόν επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο την 8η Απριλίου. Δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθηθεί ταχεία διαδικασία στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε πως δεν υπάρχει πρόσφατη διπλωματική επικοινωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, προσθέτοντας πως η «δεινή» κατάσταση στη Μαριούπολη μπορεί να είναι μια «κόκκινη γραμμή» στον δρόμο των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, περιγράφοντας την κατάσταση στη Μαριούπολη, είπε πως αυτή η πόλη-κλειδί ουσιαστικά «δεν υπάρχει πλέον». Η ουκρανική κυβέρνηση αναφέρει πως σχεδόν το 95% της πόλης έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε πως τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Κατά τον ίδιο, εκτιμάται πως στην πόλη παραμένουν 120.000 άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 450.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο.

Επικρίσεις Ζελένσκι για καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων

Και ενώ η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε εκ νέου τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων στη χώρα του.

«Κάθε καθυστέρηση (των παραδόσεων) όπλων, κάθε πολιτική καθυστέρηση δίνει την άδεια στη Ρωσία να αφαιρέσει ζωές Ουκρανών. Έτσι το μεταφράζει η Ρωσία», υποστήριξε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο βραδινό διάγγελμά του.

Ειδικοί εκτιμούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί πολύ περισσότερα βαριά όπλα από όσα διαθέτει στον ανατολικό τομέα της χώρας, για να μπορέσει να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση.

Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει πολύ σύντομα ευρείας κλίμακας έφοδο στην Ντονμπάς. «Όπως ακριβώς οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη, θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη πόλεις και κοινότητες στις περιφέρειες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ», είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε εταίρους του Κιέβου που «αληθινά βοηθούν όπως μπορούν», ωστόσο επέμεινε ότι «όσοι έχουν όπλα και πυρομαχικά που χρειαζόμαστε και καθυστερούν να μας τα προμηθεύσουν, πρέπει να ξέρουν ότι η μοίρα αυτής της μάχης εξαρτάται κι από αυτούς. Η μοίρα ανθρώπων που μπορούν να σωθούν».

Με οικονομική καταστροφή προειδοποιεί την Ευρώπη η Μόσχα

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της, εάν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση.

«Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας.

Κατηγόρησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά και σε άλλες απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό, που «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους».

Κρεμλίνο: Το Κίεβο αλλάζει συνεχώς στάση στις διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δευτέρα την Ουκρανία ότι αλλάζει συνεχώς τη στάση της σε θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», είπε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί», είπε. «Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια».

Η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προβάλει σκληρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία. 

Πηγές: Reuters, Bloomberg, CNN, CNBC, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v