Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτυπήματα κάτω από τη μέση στα ομόλογα διεθνώς

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι αγορές ομολόγων παγκοσμίως καθώς το τέρας του πληθωρισμού έχει τρομάξει τις κεντρικές τράπεζες που προχωρούν σε αποφάσεις αύξησης επιτοκίων έστω με διαφορετικούς ρυθμούς. Τρία διαγράμματα μιλούν από μόνα τους.

Χτυπήματα κάτω από τη μέση στα ομόλογα διεθνώς

Η αύξηση του πληθωρισμού κόβει 11 τρισ. δολάρια από τα παγκόσμια ομόλογα με αρνητική απόδοση.

Τα αρνητικά yields κάποτε θεωρούνταν κάτι το ασύλληπτο, κάτι το αδιανόητο.

Μετά θεωρήθηκαν ως καινοτομία και αργότερα ως θεμελιακό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας αγοράς.

Αντικατόπτριζαν την πεποίθηση ότι η κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα κατώτατα επίπεδα. Αυτό τώρα αλλάζει καθώς η τάση είναι γενικευμένες αυξήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το τέρας του πληθωρισμού που αναγεννιέται.

Η μεγαλύτερη φούσκα ομολόγων εδώ και 800 χρόνια συνεχίζει να ξεφουσκώνει μετά την άνοδο των δεδομένων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (CPI & PPI) ταρακουνώντας παγκοσμίως τις αγορές ομολόγων, όπως μεταδίδουν FT και Bloomberg.

Η αξία των παγκόσμιων ομολόγων μειώθηκε κατά άλλα 400 δισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας τη συνολική απώλεια από τα υψηλά στα 6,4 τρισ. δολάρια.

 

Οι ΕΚΤ και οι αγορές

Το επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη στήριξη της ανάπτυξης ενόψει του υψηλού πληθωρισμού τιμωρούν οι traders.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι αποδόσεις των γερμανικών 30ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλό τριετίας - στο 1,01% βρίσκονται το μεσημέρι της Παρασκευής- με τις αγορές να παραμένουν ανικανοποίητες από την κεντρική τράπεζα και την ανανέωση της δέσμευσής της να ολοκληρώσει τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο -- ένα βήμα προς την εξομάλυνση της πολιτικής εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων από την άνοδο των τιμών. 

Οι traders περιορίζουν τα στοιχήματα για μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, βλέποντας μόλις 50% πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου, αφότου η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την απειλή για την οικονομική ανάπτυξη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v