Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδέχονται οι Ρώσοι ότι βυθίστηκε το Moskva

Στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας κατέληξε η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου παραδέχεται το ρωσικό υπ. Αμυνας σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας. Αγνωστο το εάν επλήγη από πυραύλους ή έγινε έκρηξη πυρομαχικών. Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στέλνουν ΗΠΑ και ΕΕ.

Παραδέχονται οι Ρώσοι ότι βυθίστηκε το Moskva

Βυθίστηκε η ναυαρχίδα του Ρωσικού στόλου παραδέχτηκε το υπουργείο Αμυνας της χώρας, ενώ νωρίτερα υποστήριζε ότι κινούνταν προς λιμάνι. Οπως αναφέρει κατά τη διάρκεια που οδηγούνταν σε αυτό, εξαιτίας ζημιάς στο κύτος έχασε τη σταθερότητά του. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, βυθίστηκε.

Νωρίτερα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πυρκαγιά στο πλοίο έχει περιοριστεί και ότι σταμάτησαν οι εκρήξεις πυρομαχικών πάνω στο πλοίο.  Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι το πυραυλοφόρο καταδρομικό και ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, όμως, υποστήριξαν ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune.  «Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια) Μαξίμ Μαρτσένκο. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, αναφέρθηκε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».

Η σοβιετική καταγωγή

Το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων. Μετονομάσθηκε σε Moskva τον Μάιο του 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς, και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε επίσης εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, την δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τρεις πόλεμοι

Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας.

Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ. Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.

Από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί την βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Διπλωματικές αποστολές

Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στην συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το πλοίο συμμετείχε επίσης στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα τον Αύγουστο του 1990. Έλαβε μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις και είχε επισκεφθεί πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά λιμάνια. Είχε επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές τον Αύγουστο του 2014 στο Σότσι τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι ή, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Τι έλεγαν το απόγευμα οι Αμερικανοί για το Moskva

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNN ότι «υπήρξε έκρηξη» στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, αλλά πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αξιολογήσουν αυτή τη στιγμή το κατά πόσο το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο.

«Δεν είμαστε σίγουροι τι συνέβη. Εκτιμούμε ότι υπήρξε μια έκρηξη -τουλάχιστον μία έκρηξη στο καταδρομικό- και μάλιστα αρκετά μεγάλη, που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο πλοίο», είπε ο Κίρμπι.

«Εκτιμούμε ότι το πλοίο είναι σε θέση να κινηθεί και αυτό το κάνει. Οδεύει προς την Ανατολή τώρα, νομίζουμε. Πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα πάει στη Σεβαστούπολη για επισκευές, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς το προκάλεσε αυτό», πρόσθεσε ο Kirby.

Ο Κίρμπι είπε ότι το πλοίο επιχειρούσε με μερικά άλλα ρωσικά πλοία περίπου 96 χιλιόμετρα νότια της Οδησσού. «Η έκρηξη ήταν αρκετά μεγάλη και εντοπίσαμε ενδείξεις ότι άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω του προσπάθησαν να βοηθήσουν και τελικά αυτό δεν χρειάστηκε. Έτσι κινείται με ίδιες δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουμε να προσπαθήσουμε να το παρακολουθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.

Πτώματα στο Σούμι

Περισσότερα από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

«Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια -αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των Ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).

Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά

Στο πεδίο των μαχών, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα αυτού που, όπως υποστηρίζει, είναι η παράδοση του πολιορκημένου λιμανιού της Μαριούπολης, δείχνοντας άοπλους άνδρες με στρατιωτική περιβολή να περπατούν με τα χέρια τους σηκωμένα προς στρατιώτες που φορούν μάσκες.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, ενισχύει τις δυνάμεις της για μια νέα επίθεση στην περιοχή Ντονμπάς, ενώ ο δήμαρχος του Χαρκόβου λέει πως οι βομβαρδισμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν από νέες ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.  Σε μήνυμά του στο Telegram, ανέφερε ότι τις τελευταίες ώρες επλήγησαν κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο, ενώ τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί τα βόρεια περίχωρα της πόλης.

Παράλληλα, η Ρωσία προειδοποίησε πως θα θεωρήσει ως «νόμιμος στρατιωτικούς στόχους» όποια αμερικανικά και νατοϊκά οχήματα μεταφέρουν όπλα σε ουκρανικό έδαφος.

«Σταματήστε τις επιθέσεις στους ναούς»

Από την πλευρά τους, ΟΑΣΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης τόνισαν χθες ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ναών και χώρων λατρείας στην Ουκρανία. Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο διεθνείς οργανισμοί τόνισαν ακόμη πως θρηνούν τα θύματα του πολέμου ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου. Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως περίπου 60 εκκλησίες και χώροι λατρείας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Ευχαριστίες Ζελένσκι στους «φίλους» που επισκέφθηκαν το Κίεβο

Στο μέτωπο της διπλωματίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για την υποστήριξή τους, μετά την επίσκεψη των προέδρων των τεσσάρων χωρών στο Κίεβο χθες Τετάρτη.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Εγκίλς Λέβιτς και ο Άλαρ Κάρις ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους, για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους στη χώρα όπου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου και ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται.

Την επίσκεψη οργάνωσε η Πολωνία, που ανέλαβε επίσης την υποστήριξή της και χειρίστηκε την ασφάλεια των τεσσάρων αρχηγών του κράτους. Η επίσκεψη των «φίλων της Ουκρανίας» ήταν χρήσιμη και καρποφόρα, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

Εξήρε τις τέσσερις χώρες, διότι όπως τόνισε, βοηθούν την Ουκρανία «από την πρώτη ημέρα», δεν δίστασαν να προμηθεύσουν με όπλα το Κίεβο και δεν έδειξαν δισταγμούς για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων, ενώ και η ΕΕ ενέκρινε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 543 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση παροχής εξοπλισμού και προμηθειών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πηγή: Reuters, dpa, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v