Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί πλήττουν το Κίεβο

Μετά τις συνομιλίες οι δυο αντιπροσωπείες επέστρεψαν στις χώρες τους για να επανέλθουν «το συντομότερο». Νέα επίθεση κατά του Κιέβου, προελαύνουν προς την πόλη οι Ρώσοι. Η Ουκρανία καταγγέλλει βομβαρδισμούς με θύματα άμαχους.

Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί πλήττουν το Κίεβο

Πέμπτη ημέρα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, με βομβαρδισμούς και μάχες να μαίνονται σε πολλά μέτωπα, ενώ το ενδιαφέρον στράφηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα ουκρανο- λευκορωσικά σύνορα. 

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και όπως δήλωσε σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι αντιπροσωπίες θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα ακολουθήσει νέος γύρος, το συντομότερο δυνατό. Σε αυτήν την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Sputnik Ρωσία και Ουκρανία προσδιόρισαν ορισμένα θέματα προτεραιότητας προς επίλυση, ενώ «σκιαγραφήθηκαν» συγκεκριμένες αποφάσεις. «Εντοπίσαμε ζητήματα στα οποία μπορούμε να περιμένουμε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Νωρίτερα, το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι «το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Λίγο μετά το τέλος των συζητήσεων, όμως, συνέχισαν να ηχούν τα όπλα. Υπήρχαν ενδείξεις νέας επίθεσης στο Κίεβο, καθώς ακούγονται σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και οι κάτοικοι επιστρέφουν σε υπόγεια καταφύγια μετά από μια ημέρα ανάπαυσης από την απαγόρευση κυκλοφορίας του Σαββατοκύριακου.

Ο ανταποκριτής του BBC News Clive Myrie στο Κίεβο λέει ότι «ταρακουνήθηκε από πυραύλους που έπεσαν κοντά" και ότι "τα παράθυρα έτρεμαν". Σημειώνει ότι οι μάχες φαίνεται να πλησιάζουν στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχθηκαν σήμερα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων. Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Το ουκρανικό αίτημα

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί εκεί όπου θα έγιναν οι συνομιλίες με τη Ρωσία για να αξιώσει «άμεση» εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία. Στα αιτήματα ήταν η άμεση εκεχειρία και η απόσυρση των στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος».

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε πάντως ότι η Ρωσία «επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης» κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα και ενόψει των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στη Λευκορωσία αργότερα μέσα στην ημέρα. «Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Ωστόσο λίγο μετά το μεσημέρι καταγράφηκαν βομβαρδισμοί με θύματα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας αλλά και το Ντόνετσκ. Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο τοπικός περιφερειάρχης, εκφράζοντας φόβους για «δεκάδες νεκρούς».

«Ο ρωσικός εχθρός βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές», έγραψε ο περιφερειάρχης Όλεγκ Σινεγκούμποφ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Εξαιτίας αυτών των βομβαρδισμών, που συνεχίζονται ακόμη, δεν μπορούμε να καλέσουμε τις υπηρεσίες διάσωσης (...) Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει στο Χάρκοβο είναι έγκλημα πολέμου! Είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού», καταδίκασε σήμερα, κάνοντας λόγο για πυρά «βαρύ πυροβολικού».

«Δεκάδες άμαχοι πεθαίνουν. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο φαρμακείο, πηγαίνουν για ψώνια, φέρνουν νερό», είπε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι οι γειτονιές που στοχοποιήθηκαν δεν φιλοξενούσαν θέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να «διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης Τύπου. «Παρατηρούμε πολλές προσπάθειες ουκρανικών εθνικιστικών ομάδων να χρησιμοποιήσουν τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα», είπε. «Αυτό είναι απαράδεκτο… είναι εγκληματικό».

 

 

 

Ρωσία: Οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν το Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο-Βασίλκιβ», στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μιλώντας στην τηλεόραση.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις αρχές του Κιέβου, που έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας να παραμείνουν στα σπίτια τους, ότι τους χρησιμοποιούν «σαν ανθρώπινες ασπίδες» μπροστά στα ρωσικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον Κονατσένκοφ, η πόλη βρίσκεται στα χέρια «πλιατσικολόγων, ληστών και εθνικιστών» τους οποίους έχουν εξοπλίσει οι αρχές.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα, μετά την καταστροφή των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Buk M-1, S-300 καθώς και την κατάρριψη πέντε μαχητικών αεροσκαφών.

Αφού επιβεβαίωσε την κατάληψη από τους Ρώσους της πόλης Μπερντιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, την οποία έχουν ήδη ανακοινώσει οι ουκρανικές αρχές, ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα «ελέγχει πλήρως την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», στα νοτιοανατολικά.

«Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού συνεχίζει το έργο συντήρησης των εγκαταστάσεων», επεσήμανε ο Κονατσένκοφ τονίζοντας ότι «η ακτινοβολία υποβάθρου βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι επίσης έχουν εξαπολύσει επίθεση με τη στήριξη του ρωσικού στρατού, ο Κονατσένκοφ ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει κατά ακόμα 19 χιλιόμετρα.

Οι μάχες

Εκρήξεις ακούγονταν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Στο Κίεβο επικράτησε ηρεμία για κάποιες ώρες χθες Κυριακή.

Νωρίτερα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε πως  πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. Οι πληροφορίες του πρακτορείου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εξάλλου, δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar. Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που προκάλεσαν πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στο αεροδρόμιο στο Γκοστομέλ, καθώς και μάχες μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο.

Η εταιρεία αυτή παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Χθες ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα σταμάτησαν εν μέρει να κινούνται από τα βορειοδυτικά του Κιέβου προς το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός απέκρουσε χθες χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις, κατά τον ίδιο.

Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί παράλληλα να μπει στο κέντρο της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανέφερε ο σύμβουλος της προεδρίας, ενώ 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη (νότια) δεν αναφέρονται προβλήματα, ωστόσο η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα, συμπλήρωσε. Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε εξάλλου πως το Σαββατοκύριακο εντάχθηκαν στις τάξεις του ουκρανικού στρατού κάπου 100.000 έφεδροι.

Λευκορώσοι αλεξιπτωτιστές στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Το κοινοβούλιο της Λευκορωσίας ενέκρινε ομόφωνα τη συμμετοχή Λευκορώσων στρατιωτών στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μετέδωσε το Reuters. 

Νωρίτερα, η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι η Λευκορωσία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη Ρωσία.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε νωρίτερα και η ουκρανική Kyiv Independent, επικαλούμενη πολλαπλές πηγές που ανέφεραν ότι είναι πιθανή μια ανάπτυξη Λευκορώσων αλεξιπτωτιστών.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η απόφαση έχει ληφθεί και μόλις στις 28 Φεβρουαρίου στις 5 π.μ. τοπική ώρα, το πρώτο μεταφορικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 είναι πολύ πιθανό να απογειωθεί μεταφέροντας Λευκορώσους αλεξιπτωτιστές που θα αναπτυχθούν εναντίον της Ουκρανίας.

Η Λευκορωσία παρέχει υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει άμεσο μέρος στη σύγκρουση. 

Το Κίεβο διαψεύδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετέδωσε το Interfax Ukraine.

Την περασμένη εβδομάδα οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις του πρώην πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ, όπου είχε σημειωθεί η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο.

πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v