Ολονύχτιες μάχες στην Ουκρανία, προελαύνουν οι Ρώσοι

Σκληρές συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα. Αεροδρόμιο 40 χλμ από το Κίεβο κατέλαβαν οι Ρώσοι, φόβοι ότι κινδυνεύει το Κίεβο όπου επεβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Ολονύχτιες μάχες στην Ουκρανία, προελαύνουν οι Ρώσοι

Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Μέσα σε λίγες ώρες, όμως, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, προκαλώντας την οργή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως στη Δύση.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κρίσιμες υποδομές σε όλη τη χώρα. Ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο Κραματόρσκ, μια πόλη στα ανατολικά όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, στο Χάρκοβο, την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μαριούπολη, το μεγαλύτερο λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, έπεσε το απόγευμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα. Το πρωί, ένας σύμβουλός του είπε ότι «περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν» ενώ υπήρχαν και «περίπου 10 νεκροί άμαχοι». Μόνο στην περιοχή της Οδησσού, ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 18 νεκρούς σε ένα χωριό, από τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας. Αργά απόψε, οι αρχές της Χερσώνας ανακοίνωσαν ότι 13 άμαχοι και 9 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργά απόψε ότι οι νεκροί της σημερινής ημέρας ανέρχονται σε 57 και οι τραυματίες σε 169 σε όλη τη χώρα.

Καθώς περνούσαν οι ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις φαινόταν ότι πλησίαζαν στο Κίεβο, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι ουκρανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν στα περίχωρα της πρωτεύουσας και ότι ένα στρατιωτικό ουκρανικό αεροσκάφος, με 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη στην περιοχή.

Και οι δύο πλευρές έκαναν ανακοινώσεις που δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, όμως φαινόταν ότι ο ρωσικός στρατός κέρδιζε έδαφος. Στη Χερσώνα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε πολλές ζώνες και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Χενιτσέσκ, που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά από τα ρωσικά σύνορα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι αποκατέστησε τη ροή των υδάτων σε ένα κανάλι που συνέδεε τον ποταμό Δνείπερο με την Κριμαία. Η Ουκρανία είχε διακόψει αυτήν την παροχή νερού, που κάλυπτε το 85% της χερσονήσου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

Η Μόσχα διαμηνύει ότι η επιχείρηση στην Ουκρανία θα λήξει όταν η χώρα πετύχει τους στόχους της και η σχετική απόφαση θα ληφθεί από τον Βλ. Πούτιν δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η απόφαση θα ληφθεί «βασισμένη σε αποτελέσματα και τις σκοπιμότητες».

Η επιχείρηση έχει «τους στόχους της και αυτοί πρέπει να επιτευχθούν». Ηδη πάντως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έθεσε τους όρους «παράδοσης» της Ουκρανίας.

Οι πρώτες κινήσεις

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά ανακοίνωσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουγκάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) και από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν δύο ρωσικά εμπορικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα.  

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της Ουκρανίας από πολλές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται στην επίθεση. «Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα έγινε στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους. Οι αρχές στο Κίεβο επεσήμαναν ότι κατά το πρώτο κύμα, που εξαπολύθηκε λίγη ώρα αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία σήμερα το πρωί, επλήγησαν διοικητικά κέντρα του στρατού και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Εξάλλου ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε σήμερα ότι έκρηξη ακούστηκε στο Κίεβο γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταλάβει εδάφη από τον ουκρανικό στρατό. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ίγκορ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στη ρωσική τηλεόραση, οι αντάρτες προχώρησαν τρία χιλιόμετρα στην επαρχία Ντονέτσκ και ενάμισι χιλιόμετρο στην επαρχία Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυτονομιστές «μάχονται και συγκρούονται με τον εχθρό» στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν στοχοθετεί τις ουκρανικές πόλεις, αλλά μόνο «τις στρατιωτικές υποδομές», τις εγκαταστάσεις αεράμυνας και τα στρατιωτικά αεροδρόμια» με «μεγάλης ακρίβειας όπλα».

«Ο άμαχος πληθυσμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», τόνισε. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν δήλωσε ότι το «κίνημα της απελευθέρωσης θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

«Μπορώ να πω ότι αυτό θα τελειώσει γρήγορα», τόνισε ο Πουσίλιν, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ότι οι πόλεις και τα χωριά της περιοχής θα απελευθερωθούν σύντομα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αφήνουν τα όπλα τους, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία. Υποστηρίζει δε ότι δεν χτυπά πόλεις. Ωστόσο ο δήμαρχος της Μαριούπολης σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν. «Μην πανικοβάλλεστε. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε για τη Μαριούπολη και την Ουκρανία», είπε.

Οι πρώτοι βομβαρδισμοί

Όπως μετέδιδαν δημοσιογράφοι, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το ξημέρωμα στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανία, όπως επίσης στην Κριμαία και στο Χάρκοβο. Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στη  Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης. Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις. Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ισχυρίζεται πως η Ρωσία δεν στοχεύει με πυραυλικές επιθέσεις ουκρανικές πόλεις, αλλά επιτίθεται κατά στρατιωτικών υποδομών με όπλα υψηλής ακρίβειας.

Εν τω μεταξύ, ρισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία αλλά και στις περιοχές του Σούμι, του Χαρκόβου, της Χερσώνας, της Οδησσού και σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανέφερε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

 

Το διάγγελμα Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, λέγοντας ότι εάν υπάρξει τέτοια, η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

 

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής αλλά η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Αξίωσε οι Ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Μερικά λεπτά αφού μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, δημοσιογράφοι μετέδωσαν πως άκουσαν τον ήχο ομοβροντιών πυροβολικού κοντά στο Κίεβο και πυρά στην περιοχή του αεροδρομίου Μπορισπίλ.

 

 

Σε κατάσταση πολέμου ολόκληρη η επικράτεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι κηρύσσει ολόκληρη την επικράτεια σε κατάσταση πολέμου. «Δεν υπάρχει πανικός» και «θα νικήσουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι τους Ουκρανούς.

«Ο Πούτιν μόλις εξαπέλυσε ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία. Ειρηνικές ουκρανικές πόλεις δέχονται επίθεση. Αυτός είναι ένας πόλεμος επιθετικότητας. Η Ουκρανία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Πούτιν. Τώρα είναι η ώρα για δράση», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba. 

Κλείνει ολόκληρος ο ουκρανικός εναέριος χώρος για την πολιτική αεροπορία

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της. Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

Νωρίτερα η Ρωσία έκλεισε μέρος του εναέριου χώρου στην περιοχή πληροφοριών πτήσεων του Ροστόφ, ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία, για λόγους «ασφαλείας» των πολιτικών πτήσεων, αναφέρει ενημερωτικό σήμα της προς τους αεροπόρους. Το σήμα της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας αναφέρεται σε συγκεκριμένους τομείς και υψόμετρα που θα πρέπει να αποφεύγονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v