Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος «μείζονος» σύρραξης στην Ουκρανία

Συνεδρίασε κατεπειγόντως το ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν θα επιτρέψουμε «λουτρό αίματος» στο Ντονμπάς, λέει η Ρωσία, ενώ το Κίεβο αναμένει «ξεκάθαρη» υποστήριξη από τη Δύση. Δεν συνιστά εισβολή, διαμηνύει ο Λευκός Οίκος. Κυρώσεις από ΕΕ.

Κίνδυνος «μείζονος» σύρραξης στην Ουκρανία

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται για «ευρεία εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος», στο Ντονμπάς, υπογράμμισε πάντως ο Μπορέλ. «Έχουμε ένα πακέτο (πιθανών κυρώσεων). Υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας», διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ΗΠΑ ενώ επέβαλαν κυρώσεις στις δυο «Δημοκρατίες» φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής. Ωστόσο ενδεικτικό των προθέσεων είναι το σχόλιο αμερικανικών πηγών στο Reuters. Υποστήριξαν ότι η απόφαση Πούτιν να στείλει στρατεύματα στις δύο περιοχές δεν αποτελεί περαιτέρω εισβολή που θα προκαλούσε ένα ευρύτερο πλέγμα κυρώσεων. Συμπλήρωσε βέβαια, ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Κυρώσεις στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

 

Ουκρανός πρόεδρος: Δεν δίνουμε τίποτα σε κανέναν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του νωρίς την Τρίτη καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας, οι οποίες, όπως λέει, παραβιάζουν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.

«Δεν φοβόμαστε τίποτα», είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν σκοπεύει να «δώσει τίποτα σε κανέναν» και ότι το ουκρανικό έδαφος θα παραμείνει ως έχει.

Δήλωσε επίσης ότι αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη της χώρας του. «Αναμένουμε από τους εταίρους μας βήματα ξεκάθαρης και αποτελεσματικής υποστήριξης», τόνισε στο διάγγελμά του προς τους Ουκρανούς. «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιος είναι αληθινός φίλος μας», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε τα ξημερώματα για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία, ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Φεβρουάριο και κατά συνέπεια ορίζει την ατζέντα, ήθελε η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, κάτι όμως στο οποίο εναντιώθηκαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση άρχισε στις 21:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στις 04:00 ώρα Ελλάδας).

Τονίζοντας πως ζητεί την κατεπείγουσα συνεδρίαση, η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε πως αναμένει το ΣΑ να «αξιώσει η Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ».

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας» για την αναγνώριση «δεν είναι τίποτε περισσότερο από θέατρο, με προορισμό όπως φαίνεται να δημιουργηθεί το πρόσχημα για νέα εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η ίδια τόνισε πως οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες», επαναλαμβάνοντας την κατηγορία της Ουάσιγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ, εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Δεν θα επιτρέψουμε «λουτρό αίματος» στο Ντονμπάς

Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό Βασίλι Νεμπένζια.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης. Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Δεν αλλάζουν τα σύνορα, τονίζει η Ουκρανία

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Η Μόσχα δεν συζητά ακόμη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία

Η Μόσχα δεν συζητά ακόμη για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δύο σχέδια συνθηκών θα της επιτρέπουν να το κάνει και ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειαστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ρουντένκο έκανε τη δήλωση αυτή την ώρα που οι Ρώσοι βουλευτές συζητούσαν και επρόκειτο να διεξαγάγουν ψηφοφορία για τις συνθήκες φιλίας με τις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε χθες, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα το λαϊκό συμβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία υιοθέτησε νόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας ανάμεσα στη Ρωσία και την περιοχή αυτή που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, μετέδωσε ανταποκριτής του Sputnik.

Άρματα μάχης κινούνται προς το Ντόνετσκ

Νωρίτερα, ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από το Ντόνετσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Τζόνσον: Αμεσα πολύ σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ενώπιον της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων COBRA, της οποίας προήδρευσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει "αποφασισμένος για μια ευρείας κλίμακας εισβολή" στη Ουκρανία, όπως μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του BBC.

Η Βρετανία θα επιβάλει άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την διαταγή που έδωσε ο Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Καταδικάζουν τις κινήσεις της Ρωσίας

Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την Ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες, που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις».

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο». Ο Ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρεσβεύτρια της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω». Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας Μάρτιν Κιμάνι μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση»

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζανγκ Τζουν κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Κίνδυνο «μείζονος» σύρραξης βλέπει ο ΟΗΕ

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις Ρόουζμερι Ντικάρλο εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Τουρκία: Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της Ρωσίας και την απορρίπτουμε

Εξάλλου, ανακοίνωση με την οποία θεωρεί «απαράδεκτη» την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις «λεγόμενες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας παράλληλα «όλα τα μέρη να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, καθώς είναι σαφής παραβίαση της πολιτικής ενότητας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας και την απορρίπτουμε. Με την ευκαιρία αυτή, τονίζουμε τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και καλούμε όλα τα μέρη να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v