Λιβύη: Οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στο Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο επρόκειτο αρχικά να συνεδριάσει αύριο Τρίτη για να «επιλέξει» τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό. Η ψηφοφορία αυτή θα διεξαχθεί τελικά την Πέμπτη.

Λιβύη: Οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στο Κοινοβούλιο

Ενώπιον του Κοινοβουλίου της Λιβύης παρουσίασαν σήμερα το κυβερνητικό πρόγραμμά τους οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του πρωθυπουργού, πριν από την ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και ενδέχεται να επιτείνει την ένταση στον αγώνα για την εξουσία στη χώρα.

Πριν από έναν χρόνο συγκροτήθηκε μια μεταβατική κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου. Οι εκλογές αυτές ωστόσο αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, με φόντο τις διαφωνίες μεταξύ της ανατολικής Λιβύης – όπου έχουν τον έλεγχο οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ – και της δυτικής, όπου εδρεύει η μεταβατική κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά. Το Κοινοβούλιο θεωρεί ότι η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης έληξε με την αναβολή των εκλογών, ωστόσο ο Ντμπεϊμπά επιμένει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στην οποία μετείχαν 116 βουλευτές, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι από τους επτά υποψηφίους για την πρωθυπουργία, προκρίθηκαν οι δύο: ο ισχυρός, πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, 59 ετών και το «αουτσάιντερ», ο Χάλεντ Αλ Μπίμπας, 51 ετών, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος στο ίδιο υπουργείο. Και οι δύο είχαν δηλώσει υποψηφιότητα και στις αναβληθείσες εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Μπασάγα παρουσίασε στους βουλευτές το γενικό πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματός του: ένωση των θεσμών, ασφάλεια, βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Υποσχέθηκε επίσης ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ο Μπίμπας είπε ότι θέλει να βάλει τέλος στον διχασμό και να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Το Κοινοβούλιο επρόκειτο αρχικά να συνεδριάσει αύριο Τρίτη για να «επιλέξει» τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό. Η ψηφοφορία αυτή θα διεξαχθεί τελικά την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να διχαστεί και πάλι μεταξύ δύο παράλληλων κυβερνήσεων, όπως έγινε το 2014.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης έναν νέο «οδικό χάρτη» για τις εκλογές, που στην ουσία τις παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες. Το κείμενο αυτό αναφέρει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο 14 μήνες μετά την αναθεώρηση του προσωρινού Συντάγματος, τη στιγμή που η αναθεώρηση αυτή είναι το κεντρικό σημείο διαφωνίας των δύο αντίπαλων πλευρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v