Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, έκρινε σήμερα ότι "οι διαφορές" μεταξύ των Δυτικών και της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία μπορούν να γεφυρωθούν και μια "αποδεκτή" συμφωνία για όλους είναι "δυνατή".
"Η κατάσταση είναι σοβαρή, οι διαφορές σημαντικές (...) αλλά μπορούν να ξεπεραστούν", δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία που να εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια της Ρωσίας και να είναι επίσης αποδεκτή από τα μέλη του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, η επίσκεψη του οποίου μεσούσης της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επικρίθηκε από την αντιπολίτευση στη χώρα του, εξήγησε ότι βρίσκεται στη Μόσχα σε "ειρηνευτική αποστολή".
Ο Ορμπάν δήλωσε ότι δεν είδε εκ μέρους του Πούτιν προθέσεις κάποιας επιθετικότητας προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Ρωσία, ο Βίκτορ Ορμπάν επισήμανε ότι έχει συναντηθεί 12 φορές με τον Πούτιν, στα 13 χρόνια συνεργασίας αλλά η σημερινή συνάντηση είναι η πιο σημαντική. "Μαζί συνεργαζόμαστε 13 χρόνια. Και σήμερα συναντιόμαστε για 12η φορά", δήλωσε ο Ορμπάν, προσθέτοντας ότι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στον κόσμο δεν θα ήταν υπερβολή να πει ότι η σημερινή συνάντηση είναι η πιο σημαντική.
"Η επίσκεψή μου είναι ειρηνοποιός, επειδή μπόρεσα να πω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη και ότι ούτε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα ήθελε σύγκρουση με τη Ρωσία", επέμεινε, ζητώντας "να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά εργαλεία για να μειωθούν οι εντάσεις".
Ο Ορμπάν επισήμανε το "ουγγρικό μοντέλο", αυτό μιας χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που διατηρεί "ταυτόχρονα εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία".
Στην εξουσία από το 2010, ο Ορμπάν οικοδόμησε μια φιλική σχέση με τον ηγέτη του Κρεμλίνου με φόντο μια επιδείνωση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζει εισβολή στη γειτονική Ουκρανία αναπτύσσοντας δεκάδες χιλιάδες άνδρες στα σύνορά της. Η Μόσχα αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε βούληση για πόλεμο και ζητεί από το ΝΑΤΟ να αποχωρήσει από τη γειτονιά της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ απέρριψαν τα ρωσικά αιτήματα όσον αφορά το ΝΑΤΟ αλλά άφησαν ανοικτή την πόρτα για συζητήσεις άλλων θεμάτων, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή τα αμοιβαία όρια στις στρατιωτικές ασκήσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ