Στο 16% μείωσε τα επιτόκια η Τουρκία, ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Κατά 200 μονάδες βάσης η πτώση των επιτοκίων, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Βουτάει η τουρκική λίρα -χάνει 2,1% και αλλάζει χέρια στις 9,414 λίρες ανά δολάριο. Επεκτείνει τις απώλειές του το χρηματιστήριο -υποχωρεί 2,6%. Οι ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας για την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Στο 16% μείωσε τα επιτόκια η Τουρκία, ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Κατά 200 μονάδες βάσης μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση, τα οποία διαμορφώνονται στο 16% από 18% που τα είχε επίσης μειώσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 100 μονάδες βάσης.

Σε ιστορικό χαμηλό βουτάει η τουρκική λίρα -χάνει 2,1% και αλλάζει χέρια στις 9,414 λίρες ανά δολάριο. Επεκτείνει τις απώλειές του το χρηματιστήριο, με πτώση 2,6%. 

Οπως ενημερώνει η κεντρική τράπεζα, παρά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, οι δείκτες εμπιστοσύνης που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα άρχισαν να υποχωρούν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ωστόσο, παρά την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, οι νέες παραλλαγές διατηρούν τα καθοδικά ρίσκα για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Ενώ οι επιπτώσεις του υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές παρακολουθούνται στενά, οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες εκτιμούν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι κυρίως προσωρινή και συνεχίζουν την υποστηρικτική νομισματική τους στάση και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.

Αν και η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά επιβραδύνεται, παρατηρείται ανάκαμψη στα μη διαρκή καταναλωτικά προϊόντα. Η βελτίωση του ετήσιου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να συνεχιστεί και την υπόλοιπη χρονιά, λόγω της έντονης ανοδικής τάσης των εξαγωγών και η ενίσχυση αυτής της τάσης είναι σημαντική για τον στόχο σταθεροποίησης των τιμών.

Η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παράγοντες της προσφοράς όπως η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των τιμών εισαγωγών, ιδιαίτερα της ενέργειας, και οι περιορισμοί της προσφοράς και οι εξελίξεις της ζήτησης λόγω του restart.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό των τελευταίων δύο ετών, εν μέσω αυξήσεων του κόστους ενέργειας. Οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν ανοδικά κατά 19,58%, τέσσερις φορές πάνω από τον επίσημο στόχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v