BofA: Προετοιμαστείτε για μακροοικονομικό τυφώνα

Οι τιμές ενέργειας παγκοσμίως αυξάνονται γρήγορα ενόψει του χειμώνα, καθώς η αγορά φυσικού αερίου έχει στενέψει απροσδόκητα, εξηγεί ο οίκος. Πώς το πετρέλαιο μπορεί να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Ποια είναι τώρα τα σενάρια.

BofA: Προετοιμαστείτε για μακροοικονομικό τυφώνα

Τα βασικά συμπεράσματα της Bank of America Global Research δεν είναι ευοίωνα σε μάκρο επίπεδο:

  • Οι παγκόσμιες τιμές ενέργειας εκτοξεύονται λόγω της στενότητας της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, ωθώντας το πετρέλαιο brent πάνω από τα 78 δολάρια/βαρέλι, σε υψηλό 3 ετών.
  • Το ντίζελ και το brent μπορεί να ξεπεράσουν τα 120 δολάρια/βαρέλι και τα 100 δολάρια, εάν το ισχυρό εμπόριο, τα χαμηλά αποθέματα και η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών συνδυαστούν με έναν κρύο χειμώνα.
  • Αν και η ενέργεια ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2008, μπορεί να βρισκόμαστε μόλις μια «καταιγίδα μακριά» από τον επόμενο «μακροοικονομικό τυφώνα», εκτιμά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Οι τιμές ενέργειας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου πλέον και του πετρελαίου, αυξάνονται γρήγορα ενόψει του χειμώνα, καθώς η αγορά φυσικού αερίου έχει στενέψει απροσδόκητα, εξηγεί η BofA. Τα μειωμένα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου μετά τον περσινό κρύο χειμώνα έχουν παίξει ρόλο στην ώθηση των παγκόσμιων τιμών φυσικού αερίου σε επίπεδα-ρεκόρ. Όμως, οι πιο σφιχτές αγορές φυσικού αερίου έχουν επίσης προέλθει από την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου, λόγω: 1) της χαμηλής υδροηλεκτρικής ενέργειας, 2) της χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας και 3) της άνθησης του βιομηχανικού τομέα σε πολλά μέρη του κόσμου.

Οι αυξανόμενες ποσότητες LNG στη θάλασσα δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εξισορροπήσουν την αγορά ενόψει του χειμώνα 2021/22. Με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, το brent σκαρφάλωσε γρήγορα πάνω από τα 78 δολάρια/βαρέλι, σε υψηλό 3 ετών, υποβοηθούμενο από την πτώση των αποθεμάτων στην περιοχή μας (ΕΜΕΑ) και την αύξηση των spreads crack. Αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κίνησης ξεκίνησε με την άνοδο του παγκόσμιου εμπορίου και τις χαμηλότερες προμήθειες, καθώς τα διυλιστήρια επικεντρώθηκαν στην παραγωγή βενζίνης αυτό το καλοκαίρι. Καθώς οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία των ΗΠΑ, ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να ωθήσει το ντίζελ πάνω από τα 120 δολάρια/βαρέλι και το brent πάνω από τα 100 δολάρια.

Όπως στη δεκαετία του 1970 ή το 2008, το πετρέλαιο θα μπορούσε να γίνει και πάλι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας που θα προκαλέσει την επόμενη μακροοικονομική κρίση, προβλέπει ο επενδυτικός οίκος.

Πέρα από τα καιρικά ζητήματα, η υποεπένδυση παραμένει ένα θέμα στα εμπορεύματα, λόγω της έλλειψης όρεξης των επενδυτών για συμβατική ενέργεια, επισημαίνει ο οίκος. Οι επενδυτές είναι απλώς επιφυλακτικοί απέναντι στις φτωχές επενδυτικές αποδόσεις της προηγούμενης δεκαετίας και στις πράσινες πολιτικές για το κλίμα της επόμενης δεκαετίας. Ως αποτέλεσμα, οι στενές ενεργειακές αγορές θα μπορούσαν να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια, μέχρι ο πλανήτης να μεταβεί σε μια οικονομία πράσινης ενέργειας. Αν και η αυξημένη προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ+ θα βοηθήσει στην ανακούφιση των ενεργειακών αγορών το 2022, μια πολυετής άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου είναι πλέον ορατή. Οι πιο σφιχτές φυσικές αγορές έχουν εμφανιστεί ακριβώς τη στιγμή που η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική έχουν φτάσει στα όριά τους, εκτιμά η BofA.

Ακόμη και αν η συνολική απώλεια του πραγματικού ΑΕΠ του ΟΟΣΑ ήταν περίπου $12 τρισ. κατά τη διάρκεια της Covid-19, περίπου η ίδια σε όρους δολαρίου με το 2008/09, οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα-ρεκόρ χάρη στα κίνητρα. Για να το θέσουμε σε ένα πλαίσιο, συνεχίζει η BofA, εκτιμούμε τώρα ότι η δημοσιονομική τόνωση και η αύξηση του Μ2 (σ.σ. ποσότητα χρήματος στις οικονομίες) της G20 κατά τη διάρκεια της Covid-19 είναι 4,6 και 3,3 φορές αντίστοιχα τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Επειδή οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν επιθετικά αυτά τα χρήματα των δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων, οι παγκόσμιες εξαγωγές, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, εκτινάχθηκαν πρόσφατα σε μηνιαίο ρεκόρ ύψους 1.872 δισ. δολαρίων, συμπιέζοντας πολλές αγορές εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο. Με τη σειρά της, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των αγαθών έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ πάνω από το 5% τους τελευταίους μήνες.

Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο πληθωρισμός από εδώ και πέρα; Και αν ναι, ποιες θα είναι οι μακροοικονομικές επιπτώσεις; Ανατρέχοντας σε μια ανάλυσή της από το 2008, η BofA σημειώνει ότι η ενέργεια ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει αυξηθεί στο 5,6% μέχρι στιγμής, απέχοντας ακόμη πολύ από το κρίσιμο επίπεδο του 8,8% που παρατηρήθηκε το 2008. Ωστόσο, σημειώνει ότι: 1) η υποκατάσταση του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει τα 1 έως 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 2) ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να προσθέσει 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως στη ζήτηση πετρελαίου και 3) η αυξημένη αεροπορική κίνηση καθώς οι ΗΠΑ ανοίγουν εκ νέου, θα μπορούσε να προσθέσει 300-500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως ζήτησης το 1ο τρίμηνο του 2022.

Εάν όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστούν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν και να οδηγήσουν σε έναν δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων σε όλο τον κόσμο. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ολοκληρώνει η επενδυτική τράπεζα, «μπορεί να βρισκόμαστε μόλις μία καταιγίδα μακριά από τον επόμενο μακροοικονομικό τυφώνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v