Ενδείξεις ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας (PEPP) ακόμη και αυτόν τον μήνα δίνουν τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα υπό τη σκιά του πιο υψηλού πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας -έφτασε στο 3% τον Αύγουστο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Η έκρηξη του πληθωρισμού ώθησε ορισμένους αξιωματούχους της ΕΚΤ να προτείνουν μείωση του προγράμματος νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.
Ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank (J. Weidmann) τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός πως ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Αναγνώρισε επίσης, ως πιθανές αιτίες για την αύξηση του πληθωρισμού τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αυξημένες καταθέσεις των νοικοκυριών. Πρόσθεσε πως αν ενισχυθούν οι μισθοί, τότε η αύξηση του πληθωρισμού ενδέχεται να μην είναι προσωρινή.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (Γ. Στουρνάρας) επισήμανε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες.
«Βλέπουμε τους επενδυτές να τιμολογούν κάποιο κίνδυνο tapering στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Mohammed Kazmi, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στη Union Bancaire Privée. «Μέχρι τώρα η αγορά περίμενε ότι θα συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό μέχρι το τέλος του έτους».
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, η οποία είναι σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αυξήθηκε στο -0,36 % το πρωί της Τετάρτης, το υψηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα και από -0,5 % πριν από δύο εβδομάδες. Η κίνηση ήρθε παράλληλα με την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίου ευρώ (PEPP) ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων της περιοχής από τα πρώτα στάδια της κρίσης Covid-19, συμβάλλοντας στην αποδυνάμωση των αποδόσεων κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε εκδόσεις ποσών χρέους-ρεκόρ για να χρηματοδοτήσουν την απάντησή τους στην πανδημία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η «μείωση των αγορών ομολόγων» στην ευρωζώνη δεν αναμένεται να θέσει την ΕΚΤ σε πορεία για να σταματήσει εντελώς τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Αντ' αυτού, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα παρουσιάσει σχέδια τους επόμενους μήνες, για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα διαδεχθούν το PEPP.