To υποψήφιο εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε από την Κίνα προκάλεσε μία γρήγορη ανοσοαπόκριση στις πρώτες δοκιμές, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παρήχθη, ήταν χαμηλότερο από εκείνο ενός ανθρώπου που αναρρώνει από την ασθένεια, σύμφωνα με μελέτη.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μελέτη του Lancet εξέτασε τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 1 και της φάσης 2 στην Κίνα του εμβολίου που ανέπτυξε η Sinovac. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια χημικά αδρανοποιημένη έκδοση του ιού για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το επίπεδο αντισωμάτων 28 ημέρες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ήταν χαμηλότερο από εκείνο ενός ασθενούς που αναρρώνει από την Covid-19.
Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων από φυσικές μολύνσεις κορωνοϊού μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ υπάρχουν λίγες αναφορές επαναμόλυνσης, που υποδηλώνουν ότι «η ανοσολογική μνήμη μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των επαναμολύνσεων».
«Επομένως, το ίδιο το επίπεδο αντισωμάτων μπορεί να μην είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο εμβόλιο Covid-19, ενώ η καθιέρωση μιας αξιοσημείωτης ειδικής ανοσολογικής απόκρισης στο Sars-CoV-2 μάλλον είναι», ανέφεραν οι ερευνητές.
Η «γρήγορη» απόκριση αντισωμάτων από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή την ημέρα 0 και 14 στο πρόγραμμα εμβολιασμού δείχνει ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι κατάλληλο για επείγουσα χρήση.
Οι μέρες 0 έως 28 του προγράμματος εμβολιασμού έδωσαν μια «πιο ισχυρή απόκριση αντισωμάτων», η οποία υποστηρίζει τη συνήθη χρήση του εμβολίου, όταν ο κίνδυνος Covid-19 είναι χαμηλός.
Το CoronaVac υποβάλλεται επί του παρόντος σε δοκιμές φάσης 3 -το τελικό στάδιο πριν από την εμπορική άδεια- στη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία.