Με 1 τρισ. ευρώ σπάει κοντέρ η αγορά ομολόγων στην Ευρώπη

Χρέη παντού. Οι εκδόσεις έχουν απογειωθεί μετά τα lockdown τον Μάρτιο. Εταιρείες και κυβερνήσεις προσπαθούν να μαζέψουν χρήμα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να δημιουργήσουν μαξιλάρια ρευστότητας στη σκιά της διπλής κρίσης της εποχής του κορωνοϊού.

Με 1 τρισ. ευρώ σπάει κοντέρ η αγορά ομολόγων στην Ευρώπη

Ρεκόρ καταγράφει η πρωτογενής αγορά ομολόγων της Ευρώπης. Η αξία της ξεπερνά το 1,5 τρισ. ευρώ για πρώτη φορά, σε έναν άνευ προηγουμένου κύμα εκδόσεων χρέους.

  • Οι πωλήσεις νέων ομολόγων στην αγορά έχουν ήδη αυξηθεί σχεδόν 10% από τα υψηλά του 2019.
  • Οι μεγάλες συμφωνίες για κρατικά ομόλογα βοηθούν τους παίκτες στην αγορά του δημόσιου χρέους να οδηγούν την κούρσα.

Το άλμα πωλήσεων ομολόγων που παρατηρείται σε ετήσια βάση έχει ενταθεί στη δίνη των ανησυχιών για την εξάπλωση του κορωνοϊού και των αμφιβολιών για τη μελλοντική πορεία των οικονομιών.

Μια διπλή προσφορά κοινοπρακτικών ομολόγων ύψους 17 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Τρίτη οδήγησε τις συμφωνίες χρέους φέτος να ξεπεράσουν σχεδόν κατά 10% το ρεκόρ του 1,38 τρισ. ευρώ που σημειώθηκε το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Οι εκδόσεις έχουν απογειωθεί μετά τα lockdown τον Μάρτιο, καθώς η μια εταιρεία μετά την άλλη, κυβερνήσεις και οργανισμοί προσπαθούν να μαζέψουν χρήμα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να δημιουργήσουν μαξιλάρια ρευστότητας στη σκιά της διπλής κρίσης της εποχής του κορωνοϊού. Η Ελλάδα δεν μένει έξω από τον χορό, καθώς προχωρά σε επανέκδοση 15ετούς ομολόγου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, όπως έγινε γνωστό.

Τα μέτρα τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μειώσει δραματικά το κόστος δανεισμού, ανοίγοντας διάπλατα το περιθώριο για επιθετικές κινήσεις δανεισμού, που αυξάνουν βέβαια δραματικά τα χρέη, κρατικά και ιδιωτικά.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε σε νέα υψηλά την Τρίτη στα 6,74 τρισ. ευρώ καθώς η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει την «εκτύπωση» χρήματος. Τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά άλλα 17,8 δισ. ευρώ κυρίως στην «ποσοτική χαλάρωση», το QE.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ισούται τώρα με το 66% του ΑΕΠ της ευρωζώνης έναντι του 37% της Fed στις ΗΠΑ και 136% της BoJ στην Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v