Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα χειρότερα μπορεί να πέρασαν για τη μεταποίηση της ευρωζώνης

Στις 39,4 μονάδες ανήλθε ο ΡΜΙ του τομέα τον Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις 33,4 μονάδες του Απριλίου, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από την ανάπτυξη. Αργεί η ανάκαμψη στην Ασία.

Τα χειρότερα μπορεί να πέρασαν για τη μεταποίηση της ευρωζώνης

Η μεταποίηση της ευρωζώνης μάλλον ξεπέρασε το ναδίρ της, με τη δραστηριότητα ωστόσο να εξακολουθεί να συρρικνώνεται απότομα, λόγω των περιοριστικών μέτρων. 

Μετά την κατάρρευσή του στο πιο χαμηλό της ιστορίας των 22 ετών ερευνών, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) ανέκαμψε κάπως τον περασμένο μήνα.

Στις 39,4 μονάδες ανήλθε ο τομέας της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον ΡΜΙ της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για 39,5 μονάδες. 

Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις 33,4 μονάδες του Απριλίου, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η μέτρηση που αφορά την παραγωγή παρέμεινε αδύναμη, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας στις 35,6 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό των 18,1 μονάδων του Απριλίου.

«Η βελτίωση εν μέρει απλώς αντικατοπτρίζει τη σύγκριση με την συγκλονιστικά απότομη πτώση του Απριλίου», σημειώνει ο  Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Προσθέτει ωσττόσο ότι σχετίζεται και με το restart των εταιρειών, μετά τα lockdown.

Στη Γερμανία, ο ΡΜΙ μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 2,1 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου. Ο δείκτης έφτασε τις 36,6 μονάδες τον Μάιο,  παραμένει ωστόσο σε συρρίκνωση.

Αργεί η ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ασία

Βάθυναν τα προβλήματα για τον μεταποιητικό τομέα της Ασίας τον Μάιο, καθώς η πτώση στο παγκόσμιο εμπόριο που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινώθηκε, με τις εξαγωγικές «ατμομηχανές» όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να υφίστανται τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μια σειρά στοιχείων για τη μεταποίηση που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, δείχνουν πως η όποια ανάκαμψη των επιχειρήσεων θα αργήσει, αν και η δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια εμφάνισε απρόσμενη ανάπτυξη τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο κινεζικός δείκτης PMI μεταποίησης του Caixin/Markit διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες τον περασμένο μήνα, που είναι η υψηλότερη «μέτρηση» από τον Ιανουάριο, καθώς η χαλάρωση των lockdowns έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους και να διευθετήσουν τις εκκρεμείς παραγγελίες.

Ωστόσο, καθώς οι περιορισμοί παραμένουν για πολλούς από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, οι νέες εξαγωγικές της παραγγελίες συνέχισαν να συρρικνώνονται, σύμφωνα με την έρευνα.

Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα στα ιαπωνικά εργοστάσια συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 τον Μάιο, ενώ στη Νότια Κορέα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών. 

Συγκεκριμένα, ο PMI της Ιαπωνίας μειώθηκε στο 38,4 από 41,9 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, ενώ στη Νότια Κορέα ο δείκτης υποχώρησε στις 41,3 μονάδες από 41,6 τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν σήμερα διεύρυνση της πτώσης των εξαγωγών για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Πτωτικά κινήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της Ταϊβάν τον Μάιο. Στο Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, οι PMI τους παρέμειναν τον Μάιο κάτω από το όριο των 50 μονάδων -που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση-, αν και τα στοιχεία ήταν βελτιωμένα σε σχέση με τον Απρίλιο.

Στην Ινδία, η δραστηριότητα στα εργοστάσια συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο τον Μάιο, μετά τη μεγάλη πτώση του Απριλίου, καθώς το lockdown περιόρισε δραστικά τη ζήτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v