Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό χτύπημα από Τραμπ εν μέσω πανδημίας

Αναστολή της χρηματοδότησης του Π.Ο.Υ., λόγω «κακής διαχείρισης» της πανδημίας, αποφάσισε ο Τραμπ, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή. Την ίδια ώρα, μπλοκάρει και την προσπάθεια του ΔΝΤ να στηριχθούν οι αναδυόμενες οικονομίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διπλό χτύπημα από Τραμπ εν μέσω πανδημίας

Εντολή να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον Π.Ο.Υ. για «κακή διαχείριση» της πανδημίας, ενώ παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση βάζει εμπόδια στην παροχή βοήθειας προς τις αναδυόμενες οικονομίες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του Π.Ο.Υ. στην κακή διαχείριση και τη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου, που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Κατά τον Τραμπ, ο Π.Ο.Υ. παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο Ρεπουμπλικανός κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον Π.Ο.Υ., έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.

«Αν ο Π.Ο.Υ. είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της, με πολύ λίγους νεκρούς», υποστήριξε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς Π.Ο.Υ., τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους Κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’».

Γκουτέρες: Ώρα για ενότητα, όχι μείωση πόρων

Αντιδρώντας στην απόφαση Τραμπ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Γκουτέρες επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του, πως «δεν είναι η ώρα να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα» εναντίον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί, διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) Covid-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Έκρινε ότι θα δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να εξεταστεί «ο τρόπος που αντέδρασαν» όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση» που συνεχίζεται.

Μπιλ Γκέιτς: Ο κόσμος χρειάζεται τον ΠΟΥ πιο πολύ από ποτέ

Ο κόσμος χρειάζεται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερο από ποτέ, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς, την Τετάρτη, σε ανάρτησή του στο Twitter, κατηγορώντας έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισε τη διακοπή χρηματοδότησης του ΠΟΥ.

Ο ιδρυτής της Microsoft έγραψε: «Η διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια μίας παγκόσμιας κρίσης υγείας είναι τόσο επικίνδυνη, όσο ακούγεται. Η δουλειά τους επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19 και εάν αυτή η εργασία σταματήσει, κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί να την αντικαταστήσει. Ο κόσμος χρειάζεται τον ΠΟΥ πιο πολύ από ποτέ».

Εμπόδια στη στήριξη αναδυόμενων οικονομιών

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Financial Times,  η κυβέρνηση Τραμπ φέρνει προσκόμματα στη δημιουργία επιπλέον αποθετικών τίτλων από το ΔΝΤ, προκειμένου να στηριχθούν οι αναδυόμενες οικονομίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν οι FT, η αμερικανική κυβέρνηση αντιστέκεται στις επείγουσες εκκλήσεις ηγετών της Ευρώπης και της Αφρικής να δημιουργήσει το ΔΝΤ επιπλέον αποθετικούς τίτλους, ώστε να μπορέσουν οι αναδυόμενες οικονομίες χαμηλού εισοδήματος να αντιμετωπίσουν την πανδημία, δημιουργώντας έτσι νέους διαχωρισμούς στην παγκόσμια αντίδραση στην κρίση.

Η επέκταση των «ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων» (SDR) του ΔΝΤ εμφανίζεται ως σημείο τριβής στις πολυμερείς συζητήσεις ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

Μια νέα κατανομή των SDR θα ενίσχυσε τη ρευστότητα πολλών χωρών που αντιμετωπίζουν ξαφνική εξάντληση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος. Η κίνηση αυτή θεωρείται από πολλές κυβερνήσεις ως βασικό στοιχείο ενός πακέτου ελάφρυνσης χρέους για να στηριχθούν οι αναδυόμενες οικονομίες, το οποίο αναμένεται να επικυρώσουν ακόμα και σήμερα οι G20.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, αποφεύγουν να στηρίξουν το μέτρο, θέτοντας εν αμφιβόλω το αν αυτό το κομμάτι της πολυμερούς αντίδρασης στην πανδημία θα εφαρμοστεί.

«Η απάντηση των ΗΠΑ για την ώρα είναι όχι. Είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin σε δυο περιπτώσεις», ανέφερε σε δημοσιογράφους χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον «στηρίζει ποικίλες προσπάθειες στο ΔΝΤ για την παροχή ταχείας, στοχευμένης βοήθειας σε χώρες που χρειάζονται στήριξη για να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προκλήσεις», όμως δεν εξήγησε τη θέση της για τη νέα κατανομή SDR. «Στηρίζουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΔΝΤ, την υψηλότερη πρόσβαση από τα εργαλεία έκτακτου δανεισμού του ΔΝΤ, και τη στήριξη από δωρητές για την παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ προς τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, περιλαμβανομένων χορηγήσεων για να βοηθηθούν οι χώρες αυτές να κάνουν τις πληρωμές στο ΔΝΤ» συμπλήρωσε.

Επικρίσεις από ΕΕ και Κίνα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» για την απόφαση αυτή τη στιγμή που οι προσπάθειες του ΠΟΥ «είναι πιο απαραίτητες από ποτέ για να βοηθήσουν στον περιορισμό και τη μείωση (της εξάπλωσης) της πανδημίας του κορωνοϊού», τόνισε ο Μπορέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

«Μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δεν γνωρίζει σύνορα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου.

«Η απόφαση αυτή θα αποδυναμώσει τον ΠΟΥ και θα υπονομεύσει τη διεθνή συνεργασία κατά της επιδημίας», πρόσθεσε ο Λιζιάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v