Δεκάδες εταιρείες και δημόσια εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τις τελευταίες 48 ώρες, τρεις εταιρείες βιοτεχνολογίας, ειδικότερα, έχουν βρεθεί στο προσκήνιο και δίνουν ελπίδες για πρόοδο: BioNTech, CureVac και Moderna.
Οπως μεταδίδει το CNBC, και οι τρεις από αυτές τις εταιρείες ειδικεύονται στη θεραπευτική «αγγελιοφόρο RNA», όπου τα μόρια mRNA χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν το σώμα έτσι ώστε να παράγει τη δική του ανοσολογική απόκριση για την καταπολέμηση διαφορετικών ασθενειών. Αυτός ο τύπος εμβολίου μπορεί δυνητικά να αναπτυχθεί και να παραχθεί πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά εμβόλια.
Η Moderna είναι μία εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη και συνεργάζεται με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Ξεκίνησε την πρώτη δοκιμή τη Δευτέρα, στο Σιάτλ.
Η BioNTech, στο μεταξύ, είναι μία γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανακοίνωσε πρόσφατα δύο στρατηγικές εταιρικές συνεργασίες για την προώθηση της ανάπτυξης εμβολίου. Προχώρησε σε συνεργασία με τη Fosun Pharma για να προωθήσει τις προσπάθειες στην Κίνα και με την Pfizer για να κάνει το ίδιο εκτός Κίνας.
Οι αναλυτές της τράπεζας Berenberg δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις προσπάθειες της εταιρείας να προχωρήσει γρήγορα σε συμμαχία με μια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην Κίνα, γεγονός που θεωρούν σημαντική επιβεβαίωση της πλατφόρμας τεχνολογίας mRNA της BioNTech.
Η CureVac είναι μία μη εισηγμένη γερμανική εταιρεία που σκοπεύει να ξεκινήσει δοκιμές πειραματικού εμβολίου σε ανθρώπους αυτό το καλοκαίρι. Αφότου βρέθηκε μεταξύ διασταυρούμενων πυρών μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση ύψους 80 δισ. ευρώ για να τη βοηθήσει να κυκλοφορήσει το προϊόν στην Ευρώπη.
Τη Δευτέρα, η CureVac σημείωσε ότι «εργάζεται για την επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της, έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει έως και δισεκατομμύρια δόσεις για καταστάσεις εξάπλωσης, όπως το Covid-19».