Ιράν: Τελεσίγραφο 60 ημερών για τη συμφωνία στα πυρηνικά

Εάν η Ευρώπη δεν εντείνει τις προσπάθειες για να σώσει τη συμφωνία και να προστατεύσει τους τομείς πετρελαίου και τραπεζών του Ιράν από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τεχεράνη τόνισε ότι θα ξεκινήσει ξανά την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Arak.

Ιράν: Τελεσίγραφο 60 ημερών για τη συμφωνία στα πυρηνικά

Το Ιράν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα σταματήσει την εφαρμογή κάποιων δεσμεύσεων που προβλέπονται στη συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015, ως αντίδραση στην αμερικανική αποχώρηση από τη συμφωνία και την αποτυχία άλλων συμμετεχόντων να παρέχουν οικονομικά κίνητρα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί σημείωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε ζωντανά ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να λάβει μέτρα, τα οποία περιγράφονται σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τα πυρηνικά.

O Ρουχανί δεν διαμήνυσε το ολοκληρωτικό τέλος της συμφωνίας, αλλά έδωσε στην Ευρώπη τελεσίγραφο: Θα έχει 60 μέρες είτε για να ακολουθήσει την κυβέρνηση Τραμπ ή να ξεκινήσει ξανά τις εισαγωγές πετρελαίου για να σώσει τη συμφωνία, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Ξεκινώντας από την Τετάρτη, το Ιράν θα κρατήσει εμπλουτισμένο ουράνιο αντί να το πουλήσει, το οποίο κάνει σύμφωνα με τις διατάξεις της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να δημιουργήσει απόθεμα από ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού και βαρύ ύδωρ, το οποίο χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Εάν η Ευρώπη δεν εντείνει τις προσπάθειες για να σώσει τη συμφωνία και να προστατεύσει τους τομείς πετρελαίου και τραπεζών του Ιράν από τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρουχανί τόνισε ότι θα ξεκινήσει ξανά την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Arak, ο οποίος είχε κλείσει παραγωγής ως μέρος της συμφωνίας του 2015.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την απόφαση ειδοποιήθηκαν επίσημα σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη οι πρεσβευτές των χωρών που συνεχίζουν ακόμη να αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη στη Βιένη τον Ιούλιο του 2015, επικυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει αυτής η Τεχεράνη θα εξασφάλιζε άρση μέρους των διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Σε αντάλλαγμα, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει δραστικά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και δεσμεύθηκε να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικών όπλων

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ακολούθησε η σταδιακή επαναφορά σε ισχύ όλων των αμερικανικών κυρώσεων που είχαν αρθεί εντός των ορίων της συμφωνίας. Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Κίνα και η Ρωσία έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την εφαρμογή την εφαρμογής της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε την Τρίτη μια απρόσμενη επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου δήλωσε πως έχει πληροφορίες που καταδεικνύουν «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων του Ιράν» και κατήγγειλε ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για «άμεσες επιθέσεις» εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε επίσης ότι έλαβε «εγγυήσεις» από τη Βαγδάτη ότι οι ιρακινές αρχές θα προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην αμερικανική επικράτεια.

Το Παρίσι θέλει να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι θέλει να διατηρηθεί η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η ενεργοποίηση του μηχανισμού που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων θα βρεθεί στο τραπέζι.

Με δηλώσεις της στο BFM TV, η Φλοράνς Παρλί δήλωσε ότι τίποτε δεν θα είναι χειρότερο από την αποχώρηση του Ιράν από την συμφωνία και ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την κρατήσουν ζωντανή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v