Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Πομπέο κάλεσε σε ενότητα τα κράτη της Μέσης Ανατολής κατά του Ιράν

«Όταν η Αμερική υποχωρεί, ακολουθεί το χάος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, λίγο μετά με tweet του, να σχολιάζει περιπαικτικά ότι: «όποτε και όπου οι ΗΠΑ εμπλέκονται, χάος, καταστολή και κακία ακολουθεί».

O Πομπέο κάλεσε σε ενότητα τα κράτη της Μέσης Ανατολής κατά του Ιράν

Με τις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Μέση Ανατολή να συνεχίζουν να προκαλούν σύγχυση και αμηχανία σε συμμάχους των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα τις χώρες της Μέσης Ανατολής να «ξεπεράσουν παλιές αντιπαλότητες» για να αντιμετωπίσουν το Ιράν, αρνούμενος την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την περιοχή, παρά την ανακοίνωση της στρατιωτικής απόσυρσης από τη Συρία.

Σε ομιλία του στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιχείρησε να αποδείξει τη συνέπεια της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όταν αρκετοί από τους συμμάχους της Ουάσινγκτον, έχουν βρεθεί σε αμηχανία από τις ενίοτε αυτοσχέδιες αποφάσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα προέδρου.

Ο Πομπέο έκανε λόγο για μια «Αμερική με νέα πνοή» η οποία, όπως σημείωσε είναι «μια δύναμη για το καλό της Μέσης Ανατολής».

Σε αντιδιαστολή με τις ολοένα επικριτικές φωνές, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέλεξε να στραφεί ενάντια στον Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορώντας τον ότι έσπειρε το χάος στην περιοχή με τις πολιτικές της διακυβέρνησής του.

Από το ίδιο βήμα που το 2009 ο προκάτοχος του Τραμπ είχε καλέσει, για μια «νέα αρχή» με τον μουσουλμανικό κόσμο, ο Πομπέο επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ομπάμα, ότι ανέγνωσε λάθος και εγκατέλειψε την Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος «ενθάρρυνε» το ιρανικό καθεστώς και «υποτίμησε σοβαρά την επιμονή και βαρβαρότητα του ριζοσπαστικού ισλαμισμού».

Για αυτό το λόγο, είπε συνοψίζοντας, η κυβέρνηση Ομπάμα ήταν εκείνη που εγκατέλειψε τους φίλους των ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ αυτή που προσφέρει «το πραγματικό και νέο ξεκίνημα».

«Όταν η Αμερική υποχωρεί, ακολουθεί το χάος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, λίγο μετά με tweet του, να σχολιάζει περιπαικτικά ότι: «όποτε και όπου οι ΗΠΑ εμπλέκονται, χάος, καταστολή και κακία ακολουθεί».

Ο Πομπέο επέμεινε: «η Αμερική δεν αποχωρεί έως ότου λήξει ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία».

«Καμία αντίφαση»

Ενώ επιχείρησε να εξαλείψει την εντύπωση της ασυνέπειας και αυτοσχεδιασμού που περιβάλει την αμερικανική πολιτική στην Μέση Ανατολή, ο Πομπέο διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν και επιβεβαίωσε την ίδια στιγμή ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα πραγματοποιηθεί.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφασίσει την απόσυρση των στρατευμάτων μας και θα το κάνουμε», είπε έπειτα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Για ακόμη μια φορά ωστόσο δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των 2.000 αμερικανών στρατιωτών.

Αφού ανακοίνωσε την άμεση και πλήρη αποχώρηση από τη Συρία, η Ουάσινγκτον οπισθοχώρησε, θέτοντας όρους που απέχουν πολύ από το να πληρούνται: τελική συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι οι Σύροι Κούρδοι μαχητές που πολέμησαν ενάντια στους τζιχαντιστές θα προστατευτούν.

Ωστόσο, η Τουρκία επανέλαβε σήμερα την απειλή της για μια επίθεση ενάντια σε αυτούς που θεωρεί «τρομοκράτες».

«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση», επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για ένα «θέμα που επινόησαν εκ του μηδενός τα μέσα ενημέρωσης».

Σύμμαχοι των ΗΠΑ ενάντια στο σιιτικό Ιράν

«Η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση του ΙΚ είναι πραγματική και σημαντική», απλά θα το κάνουμε διαφορετικά σε ένα συγκεκριμένο μέρος, τη Συρία.

Εντούτοις, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, όπου το Ιράν έχει στρατιωτική εμπλοκή και είναι σύμμαχος της Δαμασκού, επίσης εμφανίζεται να έρχεται σε ανακολουθία με τη δηλωμένη πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντικρούσει την επιρροή της Τεχεράνης και να προστατέψει το Ισραήλ.

Ο Πομπέο υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται σε «διπλωματικό επίπεδο» για να «οδηγήσουν» τους Ιρανούς έξω από τη Συρία και «να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική του δυνατότητα» να «αμυνθεί ενάντια στον επιθετικό τυχοδιωκτισμό του ιρανικού καθεστώτος».

Ζήτησε από άλλες χώρες να εμπλακούν περισσότερο στη Συρία, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «την μεγαλύτερη απειλή από όλες» στην Μέση Ανατολή.

Με τις δηλώσεις του από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε εκ νέου σε γενικές γραμμές την κατευθυντήρια γραμμή που σκιαγράφησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου το 2017 στο Ριάντ: Σύμμαχοι των ΗΠΑ ενάντια στο σιιτικό Ιράν.

Για την εκπλήρωση αυτού του στρατηγικού στόχου, η Ουάσινγκτον σκοπεύει να βασιστεί στους στενούς της συμμάχους: Ιορδανία και Ιράκ, χώρες που επισκέφτηκε ο Πομπέο στην περιοδεία του και την Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τις χώρες του Κόλπου, τον επόμενο σταθμό της οχταήμερης περιοδείας του στην Μέση Ανατολή.

«Δεν δίνετε αυτές τις μάχες μόνοι σας. Οι μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζονται», επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v