Η Goldman Sachs δεν υποδέχεται με μεγάλο ενθουσιασμό το 2019 όσον αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν κάποια περιθώρια ανόδου για τον δείκτη Stoxx Europe 600, βλέπει ως τιμή-στόχο τις 375 μονάδες έναντι 345 μονάδες που είναι τώρα, με το περιθώριο ανόδου, της τάξεως του 7%, να είναι αρκετά χαμηλό.
Η Goldman Sachs προσεγγίζει την επενδυτική στρατηγική των ευρωπαϊκών μετοχών μέσω οκτώ ερωτήσεων - απαντήσεων.
1. Είναι οι ευρωπαϊκές αγορές πραγματικά φθηνές;
Η απάντηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ότι η συγκριτική αποτίμηση έναντι των θεμελιωδών στοιχείων δίνει αναμφισβήτητα ένα θετικό point. Για αυτό και δίνει τιμή-στόχο για τον δείκτη στις 375 μονάδες, ο οποίος ωστόσο είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν τα επίπεδα του δείκτη στα μέσα του 2018.
2. Πόσο αδύναμα θα είναι τα κέρδη;
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2019 θα είναι 4% μόλις για τον δείκτη Stoxx Europe 600 και είναι το μισό από το consensus που εμφανίζεται στη βάση δεδομένων της. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, δείχνουν ότι μπορεί κάλλιστα το επίπεδο των EPS να είναι flat σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, η GS δεν προβλέπει κάποια απότομη πτώση του EPS, αφού αυτό συμβαίνει στις ευρωπαϊκές μετοχές μόνο σε περιόδους ύφεσης.
3. Πώς είναι τοποθετημένοι οι διαχειριστές;
Η Goldman Sachs εξηγεί ότι υπάρχουν εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές από τον Μάρτιο, και με αυτή την έννοια, οι θέσεις των διαχειριστών είναι πιο μειωμένες από ό,τι στις αρχές του 2018. Ωστόσο, οι εκροές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το 2016, και συμφωνούν με τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης.
4. Έχει έρθει η ώρα για τις μετοχές αξίας;
Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν βοηθούν ιδιαίτερα τις μετοχές της κατηγορίας αξίας, εξηγεί η Goldman Sachs και επισημαίνει ότι για τις τράπεζες διατηρεί ουδέτερη σύσταση. Οι συστάσεις της συνεχίζουν να συνδυάζουν ένα μίγμα μετοχών αξίας και ανάπτυξης, όπως ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και ο κλάδος της τεχνολογίας.
5. Πόσο ανησυχητικό είναι το επίπεδο μόχλευσης των ευρωπαϊκών εταιρειών;
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν γενικά προσεκτικές στην επέκταση του ισολογισμού τους αλλά και τα spreads δανεισμού των εταιρειών έχουν διευρυνθεί. Η αμερικανική GS εξακολουθεί να προτιμάει τους ισχυρούς ισολογισμούς έναντι των εταιρειών με υψηλότερη μόχλευση.
6. Πώς επηρεάζει η έκθεση στην Κίνα;
Οι εμπορικές εντάσεις και η πρόσφατη απότομη επιβράδυνση έστειλε τον δείκτη DAX αλλά και το καλάθι των μετοχών που επιλέγει η GS με έκθεση στην Κίνα σε bear market (δηλαδή πτώση μεγαλύτερη από 20% από το υψηλό τους). Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι το θέμα των δασμών θα κορυφωθεί φέτος και οι πολιτικές τόνωσης θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της εικόνας.
7. Θα επιλυθεί το Brexit;
Οι επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να επιδείξουν μεγάλη αβεβαιότητα αλλά ανεξάρτητα από το πολιτικό αποτέλεσμα, το οικονομικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι αδύναμο, συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα. Παρ' όλα αυτά, η GS δεν βλέπει υψηλά περιθώρια για τη βρετανική αγορά μετοχών ή τον δείκτη FTSE 250 για να υπεραποδώσει.
8. Υπάρχει κάποια ευκαιρία αγοράς στην Ιταλία;
Οι ιταλικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, περισσότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης, εκτιμάει η Goldman Sachs. Ωστόσο, η GS εξηγεί ότι παραμένει προσεκτική στην προσέγγισή της: η Ιταλία είναι πιθανό να φλερτάρει με ύφεση κατά το πρώτο μισό του 2019 και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή δεν έχουν μειωθεί σημαντικά.