Με στόχο να ανακτήσει τον έλεγχο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, την ώρα που αρκετοί βουλευτές φαίνεται να υπονομεύουν τη θέση της, θα απευθυνθεί στο κόμμα της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου, αυτή την εβδομάδα.
Μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον, ο Φίλιπ Χαμόντ την υπερασπίστηκε σε ένα πολιτικό σκηνικό που, όπως περιγράφει το Bloomberg, είναι χαοτικό.
Η Μέι έφτασε στο Μπέρμιγχαμ, με στόχο να πείσει τον κόσμο της να τη στηρίξει στο σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Ο Τζόνσον, κορυφαίος διπλωμάτης της μέχρι πριν από τρεις μήνες, αποκάλεσε το σχέδιό της «τρελό».
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χαμόντ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δημοσιονομική ικανότητα για να αντιμετωπίσει την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κάποια συμφωνία, αλλά πιστεύει ότι η διάθεση στις Βρυξέλλες είναι προς την επίτευξη αυτής.
Την ίδια ώρα, ο Ντομινίκ Ράαμπ, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της συμφωνίας αποχώρησης έχει διακανονιστεί. «Αν και υπάρχουν κάποια απαιτητικά ζητήματα, σημειώνουμε καλή πρόοδο».
Πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις μας θα δώσουν μία ιστορική συμφωνία που θα παρέχει έναν οδικό χάρτη εξόδου από την ΕΕ και μία τελική συμφωνία που θα είναι καλή για ολόκληρη τη χώρα». «Η ΕΕ πρέπει να σοβαρευτεί και πρέπει να το κάνει τώρα. Η προσέγγισή της δεν αφήνει χώρο για σοβαρό συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε δε την ΕΕ να μην προσπαθήσει να εκφοβίσει το Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράφοντας μία συμφωνία που θα υπονομεύει την ενότητα της χώρας του.
«Αυτό που είναι αδιανόητο είναι αυτή η κυβέρνηση ή οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση να δεχθεί εκφοβισμό υπό την απειλή κάποιου είδους οικονομικού αποκλεισμού, για να υπογράψει μία μονομερή συμφωνία εναντίον των συμφερόντων της χώρας», τόνισε ο Ράαμπ.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κριτικής σημασίας, με τους πολιτικούς αντιπάλους της να έχουν το πλεονέκτημα, καθώς η ίδια θα απευθυνθεί στο κόμμα της την Τετάρτη.
Η πρόταση της Μέι να μείνουν κοντά στην ενιαία αγορά προϊόντων της ΕΕ -η οποία θα δημιουργούσε μια νέα ζώνη ελευθέρων συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο- έχει απορριφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενώ δέχεται επιθέσεις και από τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός της, υπό την ηγεσία του Τζόνσν, που θέλει ένα γρήγορο, ξεκάθαρο «διαζύγιο» από το μπλοκ.