Η ισχύς της οικονομίας της ευρωζώνης έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη του Πίτερ Πράετ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον στόχο της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την οπτική των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής ότι η πρόσφατη αδυναμία είναι παροδική.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Πράετ είπε ότι υπάρχουν «αυξανόμενα στοιχεία πως η σύσφιξη της αγοράς εργασίας μεταφράζεται σε ισχυρότερη άνοδο στην αύξηση των μισθών».
Υπογράμμισε ότι η ετήσια αύξηση των μισθών έχει σκαρφαλώσει στο 1,9% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς από 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, υποβοηθούμενη από την άνοδο στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ. «Οι αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις αρχίζουν να αντανακλώνται στις συνολικές αποδοχές ανά εργαζόμενο. Αυτές, με τη σειρά τους, τροφοδοτούν τις τιμές παραγωγού για εγχώριες πωλήσεις καταναλωτικών ειδών εκτός διατροφής», τόνισε.
Η επιτάχυνση της αύξησης μισθών και η ενδυνάμωση της οικονομίας είναι δύο παράγοντες κρίσιμης σημασίας στην επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό χαμηλότερο αλλά κοντά στο 2%, πρόσθεσε ο Πράετ.
Πρόσθεσε: Οι ενδείξεις που δείχνουν την κατεύθυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας έχουν βελτιωθεί καθώς και η προσδοκώμενη ανάπτυξη στην οικονομία της ευρωζώνης και το γεγονός ότι αυτή η δύναμη επηρεάζει τους μισθούς δίνουν υποστήριξη στην εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο επίπεδο χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%, μεσοπρόθεσμα.
Και ο Γιενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, στήριξε την αισιόδοξη άποψη του κ. Πράετ. «Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά σε επίπεδα που συμφωνούν με τον στόχο μας», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες της αγοράς πως η ΕΚΤ θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι το τέλος της χρονιάς «είναι εύλογες».