Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην… απομόνωση οι ΗΠΑ στη σύνοδο των G7

Παράλογους χαρακτήρισε τους αμερικανικούς δασμούς ο Καναδός ΥΠΟΙΚ, ενώ άλλοι υπουργοί Οικονομικών των G7 είπαν πως ο Τραμπ παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία. Το θέμα ίσως τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής των G7 την επόμενη εβδομάδα.

Στην… απομόνωση οι ΗΠΑ στη σύνοδο των G7

Οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση Τραμπ χθες Παρασκευή για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, με ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών να παραπέμπει το θέμα στον ΠΟΕ.

Βασικός στόχος των επικρίσεων στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των επτά ισχυρότερων χωρών στον κόσμο, ήταν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται πως έξι από τις επτά χώρες των G7 υπόκεινται σε αμερικανικούς δασμούς στα μέταλλα, οι οποίοι επιβλήθηκαν κατά τις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι δασμοί όμως περιπλέκουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εξασφαλίσει συνεργασίες ώστε να αντιμετωπίσει τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, χαρακτήρισε τις ενέργειες των ΗΠΑ «βαθύτατα θλιβερές». «Δεν συμβαίνει συχνά στις συνεδριάσεις των G7, όμως ήταν η ΗΠΑ εναντίον όλων των άλλων», πρόσθεσε ο κ. Άσο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, είπε πως οι δασμοί «επιβλήθηκαν υπό το λάθος πρόσχημα της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Στη συνεδρίαση των G7 στο χιονοδρομικό κέντρο Whistler της Βρετανικής Κολούμπια, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνώ, είπε πως εξέφρασε στον κ. Μνούτσιν «την απόλυτη άποψή μας πως είναι παράλογο ο Καναδάς να αποτελεί καθ οιονδήποτε τρόπο κίνδυνο για την ασφάλεια».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρυνό Λε Μερ επίσης ανέφερε πως ο κ. Μνούτσιν ήταν ξεκάθαρα απομονωμένος στο θέμα των δασμών, με τις έξι από τις επτά χώρες της ομάδας να εκφράζουν «πλήρη ακατανοησία» για την αποσταθεροποιητική κίνηση των ΗΠΑ.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε απ’ αυτό», είπε σε δημοσιογράφους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. «Αυτό το είπαν ξεκάθαρα όλοι και νομίζω πως το κατάλαβε» ο κ. Μνούτσιν.

Ο κ. Μνούτσιν, ο οποίος θεωρείται μια πιο μετριοπαθής φωνή σε θέματα εμπορίου, δήλωσε πως το θέμα μπορεί να χρειαστεί να επιλυθεί από τους ηγέτες των G7 στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Κεμπέκ την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζών των G7.

Οι δασμοί των ΗΠΑ, ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, επιβλήθηκαν νωρίς την Παρασκευή στον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αρνήθηκαν να δεχθούν ποσοστώσεις σε χάλυβα και αλουμίνιο στις διαπραγματεύσεις που είχαν με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπερ Ρος.

Καναδάς, Μεξικό και ΕΕ σκοπεύουν να προβούν τώρα σε αντίποινα, επιβάλλoντας φόρους εκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, περιλαμβανομένων των χυμών πορτοκαλιού, του ουίσκι, των τζιν και των μοτοσικλετών Harley-Davidson.

Ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα των ΗΠΑ, δήλωσε πως θα επιβάλει δασμούς που θα καλύπτουν αμερικανικές εισαγωγές 16,6 δις. δολαρίων Καναδά, περιλαμβανομένων του ουίσκι, των χυμών πορτοκαλιού, του χάλυβα, του αλουμινίου και άλλων προϊόντων.

Το Μεξικό ανακοίνωσε «ισοδύναμα» μέτρα σε ένα μεγάλο εύρος αμερικανικών γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων, όπως τα μήλα, τα σταφύλια, το τυρί, ο χάλυβας και άλλα προϊόντα.

Η ΕΕ σχεδιάζει δασμούς σε αμερικανικές εξαγωγές από κανό μέχρι «προϊόντα προετοιμασίας μανικιούρ ή πεντικιούρ».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το πολυμερές σύστημα», δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, αναφερόμενη στην προσφυγή στον ΠΟΕ. «Περιμένουμε όλοι να παίξουν σύμφωνα με τους κανόνες».

Κινεζικές επιπλοκές

Οι επικρίσεις αυτές ήρθαν την παραμονή της σημερινής (Σάββατο) επίσκεψης του κ. Ρος στην Κίνα, ο οποίος θα προσπαθούσε να διασφαλίσει τις μακροπρόθεσμες αγορές αμερικανικών αγροτικών και ενεργειακών εμπορευμάτων προκειμένου να συρρικνωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα. Η αμερικανική ομάδα θέλει επίσης να διασφαλίσει μεγαλύτερες προστασίες σε ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να βάλει τέλος στις κινεζικές επιδοτήσεις που έχουν συμβάλει στην υπερπαραγωγή χάλυβα και αλουμινίου.

Αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σύνοδο των G7 δήλωσαν πως οι δασμοί δυσκολεύουν το έργο της ομάδας για αντιμετώπιση των εμπορικών πρακτικών της Κίνας, ιδιαίτερα αφού το Πεκίνο, όπως και τα περισσότερα μέλη των G7, στηρίζει τους υφιστάμενους εμπορικούς κανόνες που βασίζονται στον ΠΟΕ και οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους παρακάμψουν.

Ο κ. Λε Μερ ρώτησε τον κ. Μνούτσιν: «Πώς μπορείς να κάνεις την Κίνα να σεβαστεί τη διεθνή νομοθεσία όταν δεν το πράττεις εσύ;», ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v