Με τον φόβο ότι οι επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ζουν οι αγορές, εξέλιξη που προκαλεί μαζικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές και στα ομόλογα της γειτονικής χώρας αλλά και έντονες πιέσεις στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.
Αναλυτές μεταδίδουν ότι η κατάσταση είναι απόλυτα απρόβλεπτη στη γειτονική χώρα και γι’ αυτό προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Χαρακτηριστικό της εικόνας που διαμορφώνεται είναι ότι το spread (διαφορά) του ιταλικού 10ετούς ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό -μια βασική μέτρηση του ρίσκου για τη γειτονική χώρα- σκαρφάλωσε από τις 234 μονάδες βάσης χθες σε 310 μονάδες βάσης σήμερα.
Επιπλέον «πονοκέφαλος» για τους επενδυτές είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία καθώς η αβεβαιότητα για το μέλλον της κυβέρνησης Ραχόι οδηγεί σε πέμπτη μέρα απωλειών. Ο Ibex 35 χάνει 3,5% μετά από πτώσεις 0,6% τη Δευτέρα και 1,7% την Παρασκευή. Από τις τράπεζες, τα μεγαλύτερα χτυπήματα δέχεται η Banco Sabadell, η μετοχή της οποίας υποχωρεί 4,9%, ενώ η Santander χάνει 4,8%, η Bankia 4,2% και η BBVA 3%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ραχόι αντιμετωπίζει ψηφοφορία επί πρότασης μομφής την Παρασκευή, μετά από αίτημα των Σοσιαλιστών, που προκλήθηκε από το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού.
Στην Ιταλία, οι βαριές απώλειες στην αγορά μετοχών ήδη οδήγησαν στην αναστολή διαπραγμάτευσης της ιταλικής τράπεζας UBI Banca. Η μετοχή της τράπεζας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με «βουτιά» 5%. Ταυτόχρονα ο τίτλος της Ubi Banca υποχωρεί 5,7%, της Unicredit 4,6% και της Intesa Sanpaolo 5,9%.
Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης. Ο κ. Κοταρέλι δήλωσε ότι δέχθηκε την εντολή και θα σχηματίσει «πολύ γρήγορα» κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, είτε το φθινόπωρο είτε στις αρχές του επόμενου έτους.
Ο τραπεζικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχωρεί κατά 3,4% σε νέα χαμηλά 13 μηνών, με τον ευρύτερο δείκτη ΜΙΒ να κάνει «βουτιά» 2,4%.
Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2014 και έφτασε στο 2,28% -άνοδος πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα από το κλείσιμο της Δευτέρας. Η απόδοση του 10ετούς χτύπησε νέο ρεκόρ στο 2,928%, με άνοδο 25 μονάδων βάσης από το προηγούμενο κλείσιμο.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, προειδοποιεί ότι δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για τη μείωση του χρέους. «Είμαστε λίγα βήματα μακριά από τον σοβαρό κίνδυνο να χάσουμε την αξιοπιστία μας, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τους συνταγματικούς περιορισμούς» σημείωσε.
Πρακτικά οι εξελίξεις ξυπνούν μνήμες από την κρίση της ευρωζώνης την περασμένη δεκαετία. Ετσι, και οι μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές δεν είναι εκτός του κάδρου των ρευστοποιήσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά 1,8%, ενώ στη Γερμανία ο Dax χάνει 2% έχοντας πέσει στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου μήνα, με τη μεγαλύτερη διακύμανση των τελευταίων δέκα εβδομάδων.
Λειτουργώντας πάντως ως «ασφαλές καταφύγιο» το 10ετές bund ενισχύεται, με την (αντιστρόφως κινούμενη) απόδοση να υποχωρεί κατά 14 μονάδες βάσης στο 0,2%. Βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο 13 εβδομάδων, έχοντας καταγράψει πέντε συνεχόμενες ημέρες υποχώρησης και τη μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση εδώ και έξι χρόνια.
Στη συγκυρία επωφελείται το δολάριο, το οποίο κερδίζει έδαφος έναντι του ευρώ αλλά τα futures δείχνουν ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υποστούν πιέσεις, όπως και οι ευρωπαϊκές.