Πώς σύμβουλοι του Τραμπ απέσπασαν δεδομένα 50 εκατ. χρηστών του Facebook

Η εκλογική καμπάνια του Τραμπ είχε πρόσβαση στους «προσωπικούς δαίμονες» ψηφοφόρων μέσω του Facebook. Η εφαρμογή που ανέπτυξε η Cambridge Analytica και τα τεστ προσωπικότητας. Τι υποστηρίζει το κοινωνικό δίκτυο.

Πώς σύμβουλοι του Τραμπ απέσπασαν δεδομένα 50 εκατ. χρηστών του Facebook
H εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που συνεργάστηκε με την εκλογική καμπάνια του Τραμπ χρησιμοποίησε προσωπικά στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να κατασκευάσει ένα πανίσχυρο πρόγραμμα πρόβλεψης και επηρεασμού της ψήφου.

Ένα πρώην υπάλληλος της Cambridge Αnalytica, η οποία την περίοδο των εκλογών είχε ως επικεφαλής τον Στιβ Μπάνον, αποκάλυψε στον Observer πως η εταιρεία χρησιμοποιούσε προσωπικά στοιχεία που είχε αποσπάσει χωρίς έγκριση για να δημιουργήσει ένα σύστημα που της επέτρεπε να στοχεύει τους ψηφοφόρους με πολιτικές διαφημίσεις ανάλογα με το προφίλ τους.

Ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ο οποίος εργαζόταν με έναν καθηγητή του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για να αποκτήσει τα στοιχεία δήλωσε στον Obsever: «Eκμεταλλευτήκαμε το Facebook για να επεξεργαστούμε το προφίλ εκατομμυρίων ανθρώπων. Και φτιάξαμε μοντέλα για να εκμεταλλευτούμε αυτό που γνωρίζαμε για αυτούς και να στοχεύσουμε στους προσωπικούς τους δαίμονες. Αυτή ήταν η βάση στην οποία στηρίχτηκε ολόκληρη η καμπάνια».

Όπως μεταδίδει η Guardian, έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Observer δείχνουν ότι ως το τέλος του 2015 το Facebook είχε διαπιστώσει ότι είχαν αποσπαστεί προσωπικά στοιχεία μεγάλου αριθμού χρηστών, αλλά δεν κατάφερε να ενημερώσει τους χρήστες και έλαβε περιορισμένα βήματα για να ανακτήσει και να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα 50 περίπου εκατομμυρίων χρηστών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Facebook την Παρασκευή τονίζει ότι «μπλοκάρει» την Cambridge Analytica από το κοινωνικό δίκτυο, γιατί παραβίασε τους όρους χρήσης σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα.

Οι New York Times μεταδίδουν πως αντίγραφα των δεδομένων που απέσπασε η Cambridge Analytica μπορούν ακόμα να βρεθούν στο διαδίκτυο και ότι ρεπόρτερ τους έχουν δει ορισμένα από τα δεδομένα.

Τα δεδομένα αποσπάστηκαν μέσω μιας εφαρμογής με την ονομασία thisisyourdigitallife, την οποία εξέλιξε ο καθηγητής Αλεξάντρ Κόγκαν μέσω της εταιρείας του Global Science Research και ανεξάρτητα από το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ στο οποίο εργάζεται. Μέσω της GSR και σε συνεργασία με την Cambridge Analytica, εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες πληρώθηκαν για να κάνουν τεστ προσωπικότητας και συμφώνησαν τα προσωπικά τους στοιχεία να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η εφαρμογή συνέλεξε και στοιχεία των φίλων που είχαν στο Facebook όσοι έκαναν το τεστ, επιτρέποντας τη συσσώρευση πληροφοριών από δεκάδες εκατομμύρια προφίλ. Η πολιτική του Facebook επέτρεπε μόνο στην συλλογή στοιχείων φίλων για την βελτίωση της εμπειρίας από τη χρήση της εφαρμογής και απαγόρευε την πώληση τους ή την χρησιμοποίηση τους για διαφημίσεις.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν γενικευμένες αντιδράσεις. Η εισαγγελέας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα ξεκινήσει έρευνα. «Οι κάτοικοι δικαιούνται άμεσα απαντήσεις από το Facebook και την Cambridge Analytica» έγραψε στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v