"Δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύουμε κανόνες σε άλλες χώρες", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήμαρχος του Αμβούργου και πιθανότατα επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών ήταν σωστή σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απογοητευτούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες χάρηκαν με την προοπτική η Γερμανία να έχει σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών, καθώς ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε το τέλος της επιταγής λιτότητας, ο κ. Σολτς, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι ο ίδιος είναι "στη γραμμή η οποία συμφωνήθηκε από κοινού στον κυβερνητικό συνασπισμό", για να προσθέσει ότι η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών ήταν σωστή σε ό,τι αφορά την πολιτική προϋπολογισμού, αλλά "το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύουμε κανόνες σε άλλες χώρες".
Αν έχουμε αυτό ως μέτρο, δήλωσε ο κ. Σολτς, "υπάρχουν ωστόσο πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε από κοινού", σημείωσε. "Το γεγονός ότι η Ευρώπη αποτελεί κεντρικό θέμα για τη γερμανική πολιτική, για μια χώρα με πάνω από 80 εκατομμύρια κατοίκους στη μέση της Ευρώπης, (για μια χώρα) η οποία οφείλει στην ευρωπαϊκή ιδέα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δική της κρατική οντότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία της, είναι νομίζω σωστό και για αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε αυτό να λειτουργήσει και στο μέλλον", κατέληξε, σύμφωνα με το ΑΠΕ
Μέρκελ: Ο ΥΠΟΙΚ δεν κάνει ό,τι θέλει
Ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνει ό,τι θέλει, καθώς η πολιτική για τον προϋπολογισμό και την Ευρώπη αποφασίζεται από κοινού, τόνισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο κόμμα της.
"Θα ήθελα να κρατήσω το υπουργείο, αλλά η πολιτική έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις και ένας υπουργός δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Προϋπολογισμός και ευρωπαϊκή πολιτική ασκούνται από κοινού", δήλωσε η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι ήταν σαφές ότι, εάν το SPD δεν έπαιρνε το υπουργείο, δεν θα καθίστατο δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης. "Η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση. Η εναλλακτική επιλογή δεν ήταν καλύτερη", δήλωσε και περιορίστηκε να χαμογελάσει όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ότι "αν η διαπραγμάτευση διαρκούσε λίγο ακόμη, θα παίρναμε και την Καγκελαρία".
Η Καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι τα ονόματα των στελεχών που θα αναλάβουν τα έξι υπουργεία που εξασφάλισε το CDU θα γίνουν γνωστά πριν από το έκτακτο συνέδριο της 26ης Φεβρουαρίου ώστε οι σύνεδροι να μπορούν να αποφασίσουν έχοντας πλήρη εικόνα και υποσχέθηκε, κατά την επιλογή των προσώπων, να λάβει υπόψη της και "όχι μόνο τους άνω των 60 ετών", αλλά να δώσει ευκαιρίες "και σε όσους έχουν το πολιτικό τους μέλλον μπροστά τους", καθώς και να εκπροσωπηθεί όλο το εύρος των απόψεων του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Μάρτιν Σουλτς, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η κατανομή των υπουργείων δεν αλλάζει και σημείωσε ότι το πρόσωπο που θα το στελεχώσει αποτελεί απόφαση του SPD. Ευχήθηκε πάντως "ανθρώπινα, κάθε καλό" στον κ. Σουλτς, ο οποίος, όπως είπε, διανύει δύσκολη περίοδο.
Σε ό,τι αφορά την ίδια, απέρριψε την υπόθεση ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU και τόνισε ότι πάντα θεωρούσε ότι "Καγκελαρία και προεδρία του κόμματος πάνε μαζί". Δήλωσε δε αποφασισμένη να εξαντλήσει την τέταρτη κυβερνητική της θητεία, έως το 2021.