Τελευταία ημέρα σήμερα των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως το κόμμα του έχει βρει κοινό έδαφος με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε πολλά σημεία, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν, προτού συμφωνήσει να συμμετέχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο κ. Σουλτς τόνισε πως το κόμμα του θα ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι θα υποβάλει προτάσεις για το πώς μπορεί να ανανεωθεί και να ενισχυθεί η συνοχή στην Ευρώπη. Όπως υπογράμμισε, αν το SPD συμφωνήσει να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο όρος θα είναι πως αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ισχυρή την Ευρώπη.
Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία, συμπληρώνοντας όμως πως «θα πάρουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε».
Για «μεγάλα εμπόδια» που μένει ακόμα να ξεκαθαριστούν προτού σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός μίλησε και η καγκελάριος Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως σήμερα θα είναι δύσκολη ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι απόψε λήγουν οι πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες και ότι στις 21 Ιανουαρίου τα μέλη του SPD θα ψηφίσουν σε έκτακτο συνέδριο εάν επιθυμούν ή όχι την έναρξη κανονικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού.
«Δεν θα εξαντλήσει τη θητεία η Μέρκελ»
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της Handelsblatt, το 56% των Γερμανών πιστεύουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα παραιτηθεί πριν το τέλος της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία λήγει το 2021.
Διχασμένοι είναι οι Γερμανοί και ως προς το πρόσωπο της ίδιας της καγκελαρίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η εκτίμησή τους γι' αυτήν εξανεμίζεται. Ένας στους πέντε Γερμανούς (20%) αξιολογεί την ηρεμία και την ψυχραιμία της ως το πιο δυνατό της σημείο. Το 10% εκτιμά τη διεθνή της παρουσία, το 10% την επιμονή της και την ικανότητά της να επιβάλλει την άποψή της. Εντούτοις, το 23% επικρίνει την έλλειψη αποφασιστικότητας και την τάση της να μεταθέτει τα προβλήματα. Πολλοί, επίσης, θεωρούν ότι δεν είναι ικανή να ασκεί το αξίωμα της καγκελαρίου, ότι είναι απόμακρη και δεν διαθέτει σχέδιο, όπως επίσης και ότι παραμένει προσκολλημένη στην καρέκλα της και δεν παραδέχεται τα λάθη της.
Διάδοχος, ο οποίος να ξεχωρίζει δεν υπάρχει πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Τη μεγαλύτερη δημοτικότητα ως διάδοχος απολαμβάνει ο Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Εσωτερικών με 37%, έπεται ο επικεφαλής της καγκελαρίας και (μεταβατικός) υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ με 31%, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η υπουργός Αμυνας με 28%. Ακολουθεί η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ με 24% και ο Γιενς Σπαν, ο υφυπουργός Οικονομικών με 16%. Για τους δύο τελευταίους πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν διαθέτουν την αναγνωρισιμότητα των προαναφερθέντων υπουργών και η δημοσκοπική τους πορεία μπορεί να μεγαλώσει, εάν γίνουν ευρύτερα γνωστοί.