Ο μεγάλος συνασπισμός τελευταία ευκαιρία για Μέρκελ-Σουλτς

Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές για τον «μεγάλο συνασπισμό» στη Γερμανία. Γιατί οι ηγέτες του CDU, του CSU και του SPD έχουν λόγους να αποφύγουν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Ο μεγάλος συνασπισμός τελευταία ευκαιρία για Μέρκελ-Σουλτς

Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ της… κάνει τη ζωή δύσκολη, καθώς οι σκληροπυρηνικοί προσπαθούν να αναγκάσουν την καγκελάριο της Γερμανίας να κάνει στροφή προς τα δεξιά στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από περισσότερους από τρεις μήνες μετεκλογικού αδιεξόδου, η κα Μέρκελ προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτή την εβδομάδα τη δέσμευση των Σοσιαλδημοκρατών ότι θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την παράταση του κυβερνητικού τους συνασπισμού. Η οποιαδήποτε συμφωνία συνασπισμού θα πρέπει να ικανοποιεί και το αδελφό συντηρητικό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση, και τη σκληρή γραμμή που τηρεί στα θέματα της μετανάστευσης και της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Τα δώδεκα χρόνια της Μέρκελ στην εξουσία εντείνουν το αίσθημα σε τμήματα του μπλοκ της πως οι διερευνητικές συνομιλίες που ξεκίνησαν χθες Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι σημερινοί ηγέτες των κομμάτων να παραμείνουν στην εξουσία. Η καγκελάριος, ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς και ο επικεφαλής του CSU Χορστ Ζέεχοφερ είναι ευάλωτοι στη στροφή που εμφανίζει το λαϊκό κλίμα, καθώς  καταγράφεται σκεπτικισμός για έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό», σημειώνει το Bloomberg.

«Και οι τρεις κομματικοί ηγέτες έχουν ισχυρό προσωπικό συμφέρον να πετύχουν οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού», σχολίαζε ο οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ. Μια συμφωνία μπορεί να «δει» το SPD να συναινεί στους περιορισμούς στη μετανάστευση τους οποίους απαιτεί το CSU, με αντάλλαγμα αύξηση των επιδομάτων για την υγεία και τους ηλικιωμένους, κατά τον ίδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο κ. Σουλτς είπε στην κα Μέρκελ και στον κ. Ζέεχοφερ την περασμένη εβδομάδα πως αν CSU, SPD και CDU δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τότε η πολιτική του καριέρα θα έχει τελειώσει. Ο κ. Ζέεχοφερ φέρεται να συμφώνησε και να άφησε να εννοηθεί πως τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει και η κα Μέρκελ.

Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα, ενώ οι δυο πλευρές προσπαθούν να τελειώσουν οι επαφές αυτές μέχρι την Πέμπτη. Αν υπάρξει αρκετό κοινό έδαφος, τότε οι ηγέτες του SPD θα ζητήσουν συνέδριο του κόμματος στις 21 Ιανουαρίου, προκειμένου να στηρίξουν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Όπως σχολίασε ο κ. Σμίντινγκ, καθώς πολλά μέλη του SPD είναι επιφυλακτικά ως προς τη συγκυβέρνηση με τη Μέρκελ για τρίτη φορά, μετά και τη «βουτιά» της στήριξης προς το κόμμα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το συνέδριο του SPD «είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Μάρτιν Σουλτς».

Η Άγκελα Μέρκελ προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της μετά την προσπάθειά της να σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP και τους Πράσινους, η οποία «ναυάγησε» τον Νοέμβριο. Η ίδια θεώρησε την αποχώρηση του FDP από τις συζητήσεις ως μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί η θέση της.

Πάντως, νωρίτερα σήμερα, ο συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Τσεμ Εζντεμίρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η «Saarbruecker Zeitung» δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε νέες συζητήσεις (ενν. για τον σχηματισμό κυβέρνησης), σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, διότι σε αντίθεση με την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), για μας έρχεται πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα».

 Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν η πρόθεση αυτή συνεργασίας ισχύει και για την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών, το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων απάντησε: «Ναι, εάν εξαιρέσουμε το θέμα της προστασίας του κλίματος. Με μας δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία χωρίς κανένα τίμημα» και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση «στην οποία η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος δεν προωθούνται επαρκώς».

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το Bloomberg, το πιο μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει βάλει στον «πάγο» κρίσιμες αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούν τις πολιτικές της ευρωζώνης, τις κρατικές δαπάνες, τη μετανάστευση και τα κοινωνικά προγράμματα. Αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Μέρκελ μπορεί να καταλήξει να ηγείται μιας κυβέρνησης χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή θα πρέπει να διενεργηθούν επαναληπτικές εκλογές, στις οποίες έχει πει πως δεν θα είναι πάλι υποψήφια.

Το βαυαρικό CSU έχει ήδη γνωστοποιήσει τη θέση του, μέσω άρθρου γνώμης του κοινοβουλευτικού ηγέτη του κόμματος Αλεξάντερ Ντομπρίντ στην Die Welt, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του αποτελεί την εμπροσθοφυλακή μιας «συντηρητικής επανάστασης» που απορρίπτει την υπερβολική μετανάστευση, την πολιτική ορθότητα και την αυταρχική διακυβέρνηση.

Η θέση αυτή αντανακλά την επίπτωση της ανόδου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που μπήκε στη Βουλή με 12,6% των ψήφων τον Σεπτέμβριο. Πάντως, οι προσωπικές σχέσεις και τα περιθώρια που δημιούργησε για τον προϋπολογισμό η οικονομική «άνθηση» της Γερμανίας μπορεί να «στρώσουν» τον δρόμο για μια συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως η Μέρκελ έχει κυβερνήσει με το SPD κατά τα οκτώ από τα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, στο πλαίσιο του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της Γερμανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v