Γερμανία: Οι μισοί ψηφοφόροι θέλουν νέες εκλογές

Το 49,9% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, ενώ το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση του SPD να μην συμμετέχει σε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό. Στελέχη του SPD καλούν τον Σουλτς να μην αποκλείσει συνασπισμό με Μέρκελ.

Γερμανία: Οι μισοί ψηφοφόροι θέλουν νέες εκλογές

Οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Άγγελας Μέρκελ να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild η οποία δημοσιεύεται σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 49,9% εκ των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Κατά την ίδια έρευνα, το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τους συντηρητικούς της Μέρκελ, μια επιλογή υπέρ της οποίας τοποθετήθηκε μόλις το 18%.

Το SPD έχασε έδαφος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου μετά την κυβερνητική συγκατοίκησή του με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων βύθισε τη Γερμανία στην πολιτική αβεβαιότητα και αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες νέας καταφυγής στις κάλπες.

Κατά την έρευνα του INSA, το 28% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP, τον Κρίστιαν Λίντνερ, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, το 27% κατηγορεί τη Μέρκελ και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των οικολόγων, ο Τζεμ Έζντεμιρ.

Οι τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες έκριναν ότι η Μέρκελ πρέπει να διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, πάντως ένα 24% θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο, αν και δεν καταγράφηκε συναίνεση ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός.

Κατά την έρευνα, οι περισσότεροι Γερμανοί θα προτιμούσαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό της CDU με το FDP αφού διεξαχθούν όπως πιθανολογείται νέες εκλογές, ενώ επόμενος συνδυασμός σε προτιμήσεις είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke).

Μολαταύτα η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι ακόμη κι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, οι ισορροπίες της πολιτικής ισχύος ελάχιστα θα μεταβάλλονταν σε σύγκριση με εκείνες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου: το CDU σημειώνει οριακή πτώση και συγκεντρώνει το 30% της πρόθεσης ψήφου, το SPD μένει σταθερό στο 21%, οι Πράσινοι στο 10% και το FDP στο 11%.

Αυτό εάν επιβεβαιωθεί στις κάλπες θα σημάνει πως και πάλι οι μόνες πλειοψηφίες που θα είναι μαθηματικά εφικτές θα είναι ένας συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης με τους Σοσιαλδημοκράτες ή ο λεγόμενος συνασπισμός Τζαμάικα (CDU/CSU, FDP, Πράσινοι).

Στελέχη του SPD καλούν τον Σουλτς να μην αποκλείσει συνασπισμό με Μέρκελ

Εν τω μεταξύ, κινητικότητα διαφαίνεται στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο θέμα του διαλόγου για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, μία μέρα πριν τη συνάντηση του Mάρτιν Σουλτς, του προέδρου του κόμματος, με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Όπως μεταδίδιε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολιτικοί του SPD, με δηλώσεις τους καλούν πλέον ανοικτά το κόμμα τους να μην συνεχίσει να αποκλείει την συζήτηση για συγκρότηση νέας κυβέρνησης (του λεγόμενου μεγάλου) συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD Γιοχάνες Καρς είπε στην (σημερινή έκδοση της εφημερίδας) "Passauer Neue Presse" ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ανοιχτός στον διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου το μεγάλο συνασπισμό».

Ο Μπερντ Βέστφαλ, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά των νέων εκλογών. «Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (ενν. υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή. Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση να επιδείξει ευελιξία» είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt. Επίσης, ο νομικός εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Φέχνερ, τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής στάσης στο επίμαχο θέμα: «Το SPD δεν πρέπει να προτρέχει στο θέμα των νέων εκλογών και θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε στην ίδια εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v